Ritka, víz alatti felvétel készült flamingókról: így esznek különös csőrükkel
A flamingók különös módon használják csőrüket, erről készült nemrég videófelvétel.

flamingó eszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gondolkoztál már azon, hogyan ehetnek a flamingók különös alakú, görbe csőrükkel? A San Diego Állatkertben videóra rögzítették, ahogy ezek a rózsaszín madarak falatoznak a víz alatt.

A kamerát még etetés előtt helyezték a víz alá, és a rögzített képsorokat mintegy oktatási célzattal töltötték fel YouTube-csatornájukra, hogy minél többen megismerkedjenek az egzotikus tollas jószágok táplálkozási szokásaival.

Így esznek a flamingók

A videóban látszik, ahogy a madarak fejjel lefelé, a kifutójukban kialakított medencében lakomáznak. A flamingók számára így természetes elfogyasztani a táplálékukat.

Csőrükkel beszívják a környező vizet, amit speciális lamelláikon keresztül megszűrnek, hogy csak a finomság jusson a gyomrukba. Főbb táplálékuk közé tartoznak a garnélarákok, az algák és egyéb apró, tengeri állatok.

A horgas csőrük felső részében található recés rész szűri ki az iszapot és az egyéb szennyeződéseket is. Dugattyúszerűen mozgatott nyelvükkel juttatják be a zseniális, biológiai szűrőrendszerükbe a vizet, a felesleg pedig oldalt távozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felvétel mutatja, hogy az etetőmedencében nincsenek apró, vízi élőlények. Helyettük speciális, tápanyagokban gazdag granulátumokat kapnak. 

Ahogy gondozóik szétszórják a vízben ezeket, a flamingók úgy ehetnek, mintha csak a vadonban lennének. A táplálékuk karotinban gazdag, mely összetevő nélkülözhetetlen számukra, ennek köszönhető rózsás tollazatuk is. 

Így néz ki egy flamingóbébi: furcsa, de még csak nem is rózsaszín

Olyan titkokat mutatnak meg a fotósok, amit még filmben sem láthattál.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük