Ritka madár költözött a Debreceni Állatkertbe: Magyarországon csak két helyen találkozhatsz vele
Himalájai fényfácánkakasok érkeztek a debreceni állatkertbe.

fenyfacan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár látogatókat egyelőre nem fogadhatnak, a debreceni állatkert gyűjteménye himalájai fényfácánkakasokkal gazdagodott - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. A hollandiai Amersfoort állatkertjéből érkezett színpompás jövevények már el is foglalták a röpdéjüket a velük egy térségben őshonos vörös pandák szomszédságában, ahol a tervek szerint további himalájai szárnyasfajok társaságában csodálhatják majd meg őket a látogatók az újranyitást követően - jelezte Nagy Gergely Sándor, reményét fejezve ki, hogy hamarosan tojók is érkezhetnek a kakasok mellé.

A Nepál és az indiai Uttarakhand állam nemzeti jelképeként tisztelt himalájai fényfácán (Lophophorus impejanus) a Himalája 2500-5000 méter magasan húzódó erdőiben, cserjéseiben és hegyi lejtőin őshonos. Jellegzetessége, hogy legtöbb rokonával ellentétben fejét tollbóbita ékesíti, amely főleg a vörös, aranysárga, zöld és kék színekben pompázó kakasok esetében hangsúlyos, míg a szerényebb, barnás tollazatú tojóknál lelapul - magyarázta a szakember.

🇭🇺 Ritka, színpompás távol-keleti szárnyasok érkeztek hozzánk! 🌏 Bár látogatókat egyelőre nem fogadhatunk,...

Közzétette: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – 2021. április 6., kedd

Hozzátette: a táplálékát képező magvak, gumók, hajtások és rovarok kiásásához nem a lábát, hanem erős csőrét használja. Párban vagy kis létszámú csapatban él, kommunikációs eszköztára pedig sokféle hangjelzést és mozdulatot foglal magában; az áprilistól augusztusig tartó párzási időszak kezdetét a hímek jellegzetes, melankolikus füttye jelzi.

Nagy Gergely Sándor elmondta: a himalájai fényfácánok egyedszámának csökkenése következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban és immár Debrecenben látható.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images

A kertjébe betévedt madarakat figyelte a fotós

A fotós Iain McConnell felesége elkapta a koronavírust, ezért két hét karanténba kellett vonulniuk, a rázúduló szabadidőben pedig elkezdte a kertjükbe tévedő madarakat figyelni. Iain úgy látta, hogy közelről sokkal elbűvölőbbnek tűnnek az állatok, ezért kamerát ragadott, amiből varázslatos fotók születtek.

Ezt is szeretjük