A világ legöregebb madara 70 évesen ismét édesanya lett: fotó is készült a fiókáról
Wisdom, az idős madár idén újra költött.

wisdom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább hetvenéves - közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat, röviden USFWS. Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból. Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, amellyel 2012 óta él együtt. A vadvédelmi szolgálat szerint most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára. Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább hetvenéves, noha fajtársai általában 12-40 évig élnek. A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30-36 fiókája születhetett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A ragadozómentes Midway-atollon harminc madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70%-ának biztosít élőhelyet. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki, és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

A kiemelt kép 2011-ben készült Wisdomról és egy korábbi fiókájáról. Fotó: John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service/Wikipedia.

Gyönyörű portrékat készít madarakról a fotós

Tim Flach egyszerre alkalmazta a természet- és portréfotózás hagyományait. A fotós titka elmondása szerint abban rejlik, hogy ugyanúgy kezeli az állatokat, mintha egy emberről készítene portréképeket.

Ezt is szeretjük