Elképesztően ritka állat bukkant fel: Napóleon idejében láttak utoljára ilyen madarat
Még Napóleon idejében azonosították a fajt, azóta sem láttak több egyedet a világon, egészen mostanáig.

ritka madár nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Az 1840-es években egy Kelet-Indiákon járt expedíció fedezte fel a fajt, amelyet Charles Lucien Bonaparte francia természettudós, Napóleon császár unokaöccse írt le 1850-ben, és nevezte el Cacopitta perspicillatának. Akkor egyetlen egyedet gyűjtöttek be belőle, ám a madarat azóta sem látták vadon.

Újra felbukkant a madár

Létezésének egyetlen bizonyítéka a kitömött példány, amelynek élénksárga szeme van, fölötte egy jellegzetes, fekete csíkkal.

A Malacocincla perspicillata kitömött példánya.
A Malacocincla perspicillata kitömött példánya.

Októberben két helybéli rábukkant egy madárra, amelyet nem ismertek az indonéziai Dél-Kalimantan tartományban. Befogták, lefényképezték, majd szabadon engedték őt, és felfedezésüket elküldték madárfigyelő csoportoknak - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Ornitológusok azonosították a ritka, csokoládébarna színű madarat, amelynek a fennmaradt, kitömött példánnyal ellentétben a szeme gesztenyebarna színű.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Szakemberek tervezik, hogy felkeresik a helyet, ahol befogták és lefényképezték a madarat, amint a koronavírus-járvány elleni korlátozások feloldása lehetővé teszi azt.

Gyönyörű portrékat készít madarakról a fotós

A fotós titka elmondása szerint abban rejlik, hogy ugyanúgy kezeli az állatokat, mintha egy emberről készítene portréképeket.

(Cikken belüli kép forrása: Naturalis Biodiversity Center / Wikimedia CC BY-SA 3.0, borítókép forrása: Patko erika / Wikimedia CC BY-SA 2.0, a kiemelt képen a Malacocincla abbotti faj látható)

Ezt is szeretjük