Nagyon ritka a világ két legfeketébb madara - Ezért olyan különleges a tolluk
A Vogelkop ébenfekete tolla világító kék szemével bámulatos kontrasztot ad.

vogelkop-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elsősorban Új-Guineában és Kelet-Ausztráliában élő paradicsommadarak leginkább feltűnő, színes tollazatukról ismertek. Ám Új-Guineában él egy galléros paradicsommadár - Lophorina superba - nevű állat is, melyet fekete tollával egészen idáig egyedülállónak hittek több mint negyven fajtársa között.

Edwin Scholes ornitológus és Tim Laman fényképész nemrégiben megállapították, hogy valójában nem egy, hanem két madárfajról van szó. Az újonnan felfedezett madár a Vogelkop galléros paradicsommadár - Lophorina niedda - névre hallgat.

A világ legfeketébb madara

Mindkét madárra jellemző, hogy tollazatuk mikroszkopikus szerkezete elnyeli a rá eső fény 99,95%-át, ezzel a világ legfeketébb - és igen ritka - madarának számítanak. Az újonnan azonosított madár a Vogelkop nevet Új-Guinea egyik elszigetelt régiója, a Madárfej-félsziget után kapta mely állítólag madárfejre hasonlít a térképen, és egykor német kolónia volt.

Bár a Vogelkopot korábban a galléros paradicsommadár alfajaként azonosították, ám Edwin Scholes ornitológus és Tim Laman fényképész rámutatott, hogy más a násztáncuk, és hangadásuk is eltérő. A galléros paradicsommadár tánca pattogósabb, a hím rogyasztja közben térdeit, ezzel szemben a Vogelkop inkább gyors mozdulatokkal emeli lábait. Hallgatva őket megfigyelhető, hogy a Vogelkop kellemesebb hangon dalol, a galléros paradicsommadárra jellemzőbb a rikácsolás. De észrevehetők alkati különbségek is a két madárfaj nőstényei és hímjei között egyaránt. A hím Vogelkop tollas csuklyája például jelentősen eltér a hím galléros paradicsommadárétól.

Gyógyulások a mályi Madármentő Állomáson

A hazai madarászok is lenyűgöző munkát végeznek. A következőkben néhány szívszorító, de gyönyörű történet következik a mályi Madármentő Állomásról.

Képek: www.wikimedia.org, Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük