Óriási veszély leselkedik a házak közt megjelenő vadkacsákra: így védheted meg őket
Márciustól júniusig lehet számítani a bajba kerülő panelrécékre.

varosi-kacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedben új települési madárvédelmi problémaként jelentkeznek az épületek erkélyein, lapos tetőin március-áprilisban fészket építő és kotlani kezdő tőkés récék, majd a fiókák kikelésének és fészekelhagyásának április-májusi időszaka - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani Egyesület, röviden MME.

Április-májusi időszakban lehet számítani tetőn szaladgáló vagy utcán mászkáló röpképtelen vadkacsafiókákra, amelyek a magas peremmel rendelkező tetőkről nem tudnak lejutni, így éhen és szomjan pusztulhatnak, a nagy magasságból betonra, aszfaltra esve pedig halálra zúzhatják magukat, vagy autók üthetik el őket - olvasható az MME tájékoztatójában. A jelenség egyelőre Budapestre jellemző, de számítani lehet arra, hogy a viselkedés az ország más nagyvárosaiban is megjelenik.

Mint írják, többnyire talajon fészkelő ludak, récék és bukók egyes fajai rendszeresen költenek vízközeli sziklafalak párkányain, erdők fáinak odúiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. A fészekhagyó fiatalok vastag és tömött, levegővel teli tollazata az azonnali úszóképesség mellett a sok méter magasan lévő fészekből kiugró fiatalok testi épségét is biztosítja, nagy százalékban megóvva őket a becsapódás végzetes sokkjától. Balesetek ennek ellenére is előfordulnak, de összességében a tortúrát mindig túléli annyi fióka, hogy a kockázat megérje a szülőknek, a fajnak.

A madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs - többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó - hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. A városok magas épületei ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojók számára, melyek így a fészkeiket a majdan kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre építik.

A bajba került családokon viszonylag egyszerűen lehet segíteni. A fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve - a madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók - a közeli Dunához, nagyobb vízhez kell vinni, ahol nyugodtan el lehet engedni őket. Részletek az MME oldalán érhetők el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyesület a közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy az eredetileg kavicsos zátonyokon, fövenyeken fészkelő kis lile is felköltözik gyöngykaviccsal burkolt lapos tetőkre, ahol fészekhagyó röpképtelen fiókái hasonló problémával szembesülnek, mint a récék.

Fotók: Getty Images

Gyönyörű portrékat készít madarakról a fotós

Tim Flach egyszerre alkalmazta a természet- és portréfotózás hagyományait. A fotós titka elmondása szerint abban rejlik, hogy ugyanúgy kezeli az állatokat, mintha egy emberről készítene portréképeket.

Ezt is szeretjük