Nagy hidegek jönnek a héten: mutatjuk, lehet-e számítani havazásra is

Igazi téli hideg várható a héten, de hóesésre csak nagyon elszórtan lehet számítani.

decem-időjárás1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfőn borult lesz az ég, majd északnyugat felől lassan felszakadozik, csökken a felhőzet. A csapadékzóna eleinte a Dunától keletre, majd késő délelőtt a Tiszántúlra korlátozódik, kora délután elhagyja az északkeleti megyéket is. Az Északi-középhegység környezetében havas eső, eső, másutt zömmel eső várható. Az északi, északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon sokfelé meg is erősödik. A hőmérséklet kora délután 1 és 6, késő este -3, +3 fok között alakul.

Kedden főleg a Dunántúlon hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, ugyanakkor a Tiszántúlon borult maradhat az ég és egy összeáramlási zóna miatt a Duna-Tisza közén is több lehet a felhő. Csak néhol fordulhat elő szitálás, jelentéktelen hószállingózás (nagyobb eséllyel egy középső konvergenciában, illetve a keleti és nyugati határnál). Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A kora délutáni órákban 0, +5 fok várható.

decem-időjárás2
Fotó: Doru Sorin Dodan / 500px / Getty Images Hungary

Szerdán éjszaka pára, köd, illetve rétegfelhőzet is várható, amely néhol lassan oszlik fel, az ország nagyobb részén azonban kisüthet hosszabb-rövidebb időre a nap. Délutántól fátyol-, majd középszintű felhők is érkezhetnek nyugat felől. Számottevő csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél a Kisalföldön megélénkül. Hajnalban többnyire -8, -1 fok várható, de a fagyzugos tájakon -12, -13 fok is lehet. Kora délután -1, +4 fok valószínű.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Nyugat felől csapadékzóna érkezik, amely hazánk területén lelassul. Az ország keleti, délkeleti felén inkább eső eshet. Északon, északnyugaton, majd az ország nyugati felén-kétharmadán nagyobb az esélye a havas esőnek, havazásnak. A keleti, később az északi szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban -10, 0 fok várható, ezen belül a fagyzugos helyeken lesz a csípősebb idő. Kora délután 0, +7 fokot mérhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pénteken eleinte inkább erősen felhős idő várható, majd egyre több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Az ország délkeleti felén is egyre kevesebb helyen hullhat csapadék (eső, havas eső, hó, majd inkább csak hószállingózás valószínű). A délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban -5, +4, kora délután 0, +9 fokot lehet leolvasni le a hőmérőkről.

10 kutya, aki le sem tagadhatná, mennyire élvezi a havat

A kutyusok is élvezik a havat: ezek a fagyos felvételek megmelengetik a szíved!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük