Átalakul a háziorvosi rendszer – Már tesztelik az új modellt

A svájci modellt tesztelik több térségben is. Béremelés és teljesen új háziorvosi rendszer jön.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nol.hu szakmai forrásokra hivatkozva arról ír, ciklus végéig akár 50 milliárd forint is érkezhet az egészségügyi alapellátás területére.

A kormány a lap szerint így próbálja meg átalakítani a háziorvosi rendszert. A hazai egészségügyből több százmilliárd forint hiányzik.

Béremelés és svájci modell

Orbán Viktor legutóbb egyik júliusi rádióinterjújában beszélt arról, hogy az egészségügyben bőven akad még tennivaló. Az elsődlegesnek a miniszterelnök a háziorvosi rendszer rendezését nevezte meg, mert szerinte az orvosok ma nagyon méltatlan helyzetben végzik a munkájukat.

A Nol.hu információi szerint a rendezés nem merülne ki a háziorvosok bérének emelésében. A lap szerint már kész is a terv a kormánynál, mely az úgynevezett svájci modellt vezetné be az ágazatban.

A svájci modell svájci finanszírozásban már a tesztelésnél tart 24 körzetben. Ezt a modellt ciklus végéig összesen hatszáz praxisra terjesztené ki a kormány, ami az összes praxis tizede.

A modell lényege, hogy a háziorvosok csapatokba rendeződve, más egészségügyi szakemberekkel kiegészülve a pácienseknek személyre szabott egészségügyi tervet készítenének. Étkezési tanácsokat, pszichológiai segítséget és mozgásra vonatkozó javaslatokat is nyújtanának. A lap szerint a tesztkörzetekben már most is előfordul, hogy a receptre nem a gyógyszer neve, hanem például napi 20 perc futás kerül.

Felfoghatatlan mennyiségű pénz hiányzik

A kísérleti praxisok egyelőre csak egyes hátrányos helyzetű térségekben működnek, az országos kiterjesztéshez 30-40 milliárd forintra lenne szükség. A programtól a szakemberek azt várják, hogy a költséges kezelések helyett már alapszinten megoldható lenne a problémák egy része, amivel hosszú távon spórolhatna is az állam.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egészségügy az egyik leginkább fejlesztésre szoruló terület ma Magyarországon. Már korábban is beszámoltunk a problémák többségéről. Az orvosok és más egészségügyi dolgozók bére szinte megalázóan alacsony, ami miatt rengeteg jó szakember hagyja el az országot, és keres boldogulást nyugaton. A várólisták helyzete is katasztrofális, egyes műtétekre akár éveket is várni kell. Emellett sok kórház is lesújtó állapotban van. Szakemberek szerint ma az egészségügyből több százmilliárd forint hiányzik.

Kíváncsi vagy arra, hogyan néz ki egy átlagos magyar kórház? Képes cikkünkből kiderül.

Ezt is szeretjük