A tökéletes esküvő titkai
Az anyakönyvvezetőtől a csókig
Az eljegyzéstől a boldogító igenig hosszú és rögös az út, de segítünk. Összegyűjtöttük a hivatalos teendőket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők többsége fiatalon számtalanszor eljátszik a gondolattal, hogy milyen is lesz a pillanat, amikor kedvese megkéri a kezét. A rózsaszín felhőknek azonban könnyen annyi lehet, hiszen mindez még egyáltalán nem teszi hivatalossá a kapcsolatot.

Ha viszont komolyan gondoljátok a dolgot, akkor jobb, ha felkészültök a jogi procedúrára, a házasságkötés ugyanis nem csak a koszorúslányok masnijával kapcsolatos teendőkből áll, nem beszélve arról az esetről, ha már némi vagyonnal is rendelkeztek a házasságkötés előtt.

A foglalástól az anyakönyvvezetőig

Ma Magyarországon házasság csak az anyakönyvvezető előtt lehet érvényes, önmagában az egyházi esküvő nem elég. A polgári esküvő díjtalan, csak az ünnepélyes szertartásért - versmondóért, énekesért - kell fizetni, melynek díjszabása önkormányzatonként eltérő.
A házasságkötési szándékot előzetesen, minimum harminc nappal, leghamarabb pedig hat hónappal előbb be kell jelenteni, és időpontot kell kérni. Mivel a jogszabály nem rendelkezik arról, hogy csak az állandó lakhelynek számító településen köthettek házasságot, azon település anyakönyvvezetőjével egyeztessetek, amelyik településen egybe szeretnétek kelni. Ehhez magatokkal kell vinnetek:

  • személyi igazolványt
  • lakcímkártyát
  • születési anyakönyvi kivonatot
  • ha vannak, akkor a válási okiratokat.

Nyilatkoznotok kell családi állapototokról, születendő gyermeketek családi nevéről, a vőlegénynek arról, hogy nem tud a menyasszonynak semmilyen rendezetlen családi jogállású gyermekéről, de ha van, akkor arról, hogy elismeri-e magáénak, vagy sem. Arról is nyilatkoznotok kell, hogy a házassági termen kívül szeretnétek-e összeházasodni - ezért illetéket kell fizetni.

Erre az időpontra már döntsd el, hogy milyen asszonynevet szeretnél viselni - ezt a házasságkötést követően minden személyazonosságot igazoló okmányon fel kell tüntetned, és erről intézkedned kell az okmányirodában.
A jelenlegi jogszabályok szerint a következő névformákat viselheted:

  • Kovács Péterné
  • Kovácsné Nagy Éva
  • Kovács Éva
  • Kovács Péterné Nagy Éva
  • Kovács-Nagy Éva
  • Nagy Éva
Jó, ha tudod!
A házasságkötéshez is szükség van két tanú jelenlétére - nem csak az egyházi esküvőn. Tanúnak felkérhetsz bárkit, legyen az egy rokonod, vagy éppen egy ismerősöd.

Különleges esetek: külföldön vagy külföldivel

Nem hivatalos felmérés szerint az esküvőről szőtt álmoknál toplistás helyezett a fehér homokban, a tenger lágy morajlása mellett kimondott igen. Ám akkor sem feledkezhetsz meg a jogszabályokról, ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy teljesülhet az álmod, és akkor sem, ha a kérő nem magyar állampolgár.
Ha magyar állampolgárként nem magyar állampolgárral szeretnél Magyarországon házasságot kötni, akkor az előbbi iratokon túl be kell mutatni az anyakönyvvezetőnél a külföldi fél saját állama szerinti illetékes szerv egy igazolását, amely bizonyítja, hogy államának jogrendszere szerint nincs törvényes akadálya a házasságának.

Ezenkívül szükség lesz az útlevélre, és minden más okmányra, valamint azok hitelesített másolatára. A házasságkötéshez szükséges tolmácsról is nektek kell gondoskodnotok.
Ha pedig külföldön tervezitek kimondani a boldogító igent, akkor először is érdeklődjetek az adott állam illetékes hatóságánál, hogy milyen okmányokat kell benyújtanotok, illetve milyen speciális szabályok vagy hagyományok vonatkoznak a házasságkötésre. Hazaérkezve tanácsos itthon is anyakönyveztetni a házasságot.

Tudtad?
Egy 2002-es magyarországi felmérés válaszadói szerint a három legfontosabb dolog a házasságban a megbecsülés és a bizalom, a hűség, valamint a jó kommunikáció. A kielégítő szexuális élet csak a negyedik, míg az egyforma társadalmi háttér az utolsó helyekre szorult.

A rózsaszín felhőkön túl

A házasság nemcsak szerelmi kapcsolat, hanem jogilag értelmezve vagyoni közösség is, melynek megvannak a saját jogszabályai. Ha a felek ettől eltérően szeretnének rendelkezni, akkor ezt házassági szerződéssel, a házasság előtt vagy közben is szabályozhatják, és nemcsak a jelenlegi ingóságokra, hanem a jövőben megszerzendőkre is. Ezt közokiratban vagy jogi képviselő által ellenjegyzett magánokiratba is foglalhatják.
A házassági szerződés megkötése mindenkinek szíve joga. Nem árt azonban józanul gondolkozni, hiszen az élet soha nem várható fordulatokat hozhat. Legfőképpen akkor érdemes fontolóra venned megkötését, ha másokról is gondoskodnod kell - például előző kapcsolatból született gyermekedről vagy szüleidről.

Kényes kérdés, de nem árt jogi képviselővel konzultálni arról, hogy esetleges problémák esetén hogyan is jöhetsz ki a válásból. A házassági szerződés egyfajta megelőzése a hosszadalmas válási procedúrának.

A házassági szerződés olyan hivatalos dokumentum, amely részletesen rögzíti a felek vagyoni helyzetét a házasság előtt. A szerződés részleteiről itt olvashatsz. »
Ezt is szeretjük