11 bevált tipp idegesítő emberek ellen
Hisztis főnök, okoskodó kolléga, pletykás titkárnő. Nehéz esetek, de nem kell őket elviselned! Eláruljuk, hogyan kezeld a nehéz embereket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha körülnézel a környezetedben, akkor bizonyára te is találsz jónéhány kellemetlenkedő figurát: egy-egy idegesítő, haszonleső, pletykás, hencegő, okoskodó, hazudozó alakot, vagy olyasvalakit, aki kihasznál, vagy éppen minden lelkiismeret-furdalás nélkül elárul másokat.

Ők azok, akik bizonyos élethelyzetekben nehézséget okozhatnak számodra, de akár az egész életedre is kihathatnak, hiszen leginkább miattuk halad a világ egyre inkább az elidegenedés felé. Persze néha egyszerűbb, ha tudomást sem veszel róluk, sokszor azonban más megoldáshoz kell folyamodnod...

Nem kell elviselned!

Fontos hangsúlyozni először is, hogy az idegesítő emberek nem tipizálhatók, hiszen ami téged zavar, lehet, hogy mást egyáltalán nem. Ráadásul szinte minden tulajdonság ugyanúgy megnyilvánulhat pozitívan is, mint negatívan: a kíváncsiság is lehet erény egy újságíró vagy egy kutató esetében, ugyanakkor egy kukkolónál, vagy egy pletykás szomszédasszonynál már aligha számít előnyös jellemvonásnak. Ergo lehet, hogy nem feltétlenül magával az emberrel van problémád, hanem csak egy tulajdonságával, vagy éppen az aktuális helyzettel.
Attól azonban, hogy nem akarod megbántani a másikat, még nem kell elviselned őt, hiszen ez hosszú távon egyértelműen fárasztó és "idegölő" lehet. Az immunológusok szerint ráadásul a negatív kisugárzású emberek elszívhatják az energiáidat, csökkentve ezzel a szervezeted ellenállóképességét. A szellemi fáradtság hamarosan testi fáradtságba megy át, és egy idő után az immunrendszer leépülésével valódi betegséggé is kinőheti magát, melynek leggyakoribb tünetei:

 • torokgombóc
 • gyomorgörcs
 • fejfájás
 • rossz vérkeringés - hideg kéz és láb.

A stressz által okozott egyik leggyakoribb betegség, a gyomorfekély például tipikusan az elfojtott düh, mérgelődés és tartós feszültség fizikai kivetülése, jobb hát, ha nem tűröd összeszorított fogakkal mások butaságát. Legyél határozottan elutasító, ugyanakkor udvarias!
Fontos, hogy megtartsd a szuverenitásodat és a személyes szabadságodat!

A legjobb tippek
 • Csak udvariasságból nem kell feltétlenül végighallgatnod egy unalmas monológot. Miért ne lehetne valami rendkívül fontos teendőd, ami miatt kénytelen vagy faképnél hagyni az alkalmatlakodót?
 • Nem mindenkinek van igaza, aki hangosabban ordít nálad, legyen az akár a főnököd vagy épp a férjed. Maradj higgadt, és semmiképp ne hagyd magad bevonni egy agresszív veszekedésbe!
 • Ne vedd a szívedre, ha egy önjelölt hercegnő, vagy épp Mr. "Ki, ha én nem?" lekezelően bánik veled! Próbáld úgy alakítani a helyzetet, hogy az ne fokozódjon.
 • Egy intrikus ember mellett soha nem foglalj állást, nem tudhatod, hogy a következő cselszövés nem ellened irányul-e!
 • Ne pletykálj! Ezzel sok emberi kapcsolatot megkímélhetsz, köztük a saját magánéletedet is. Ne beszéld ki azokat a titkokat, amiket barátaid, munkatársaid azért árultak el neked, mert megbízhatónak tartanak!

Az erőszakos emberek a gyengeségüket palástolják?

Vannak, akiknek agresszióban nyilvánul meg kisebbségi komplexusuk, azonban ez nem minden esetben igaz. Egyfajta előítélet, hogy a kevésbé magabiztos emberek így takargatják valódi énjüket, sokszor ugyanis éppen ennek ellenkezője igaz: az öntelt emberek irreálisan eltúlozzák képességeiket, így sokkal hivalkodóbbak és kihívóbbak. Hogy mit tegyél a támadások ellen?

 • Légy tisztában vele, hogy az éles kritika aláaknázza a kapcsolatokat. Sose a személyt kritizáld, hanem magát a tettet. Ha visszavágsz, és megszégyeníted egy személyes támadással, az végül dühöt, haragot és konfliktust generál.
 • Ne lény közönyös! Ha falat emelsz magad köré, akkor ellehetetleníted a kapcsolat rendezését.
 • Uralkodj magadon! Ne hagyd, hogy kiborítson a téged ért sérelem! Ha közös nevezőt keresel, sokkal hatékonyabban tudod majd rendezni a kettőtök közt fennálló problémát.
Ne hagyd, hogy a kedvedet szegjék!
Figyeld magad, mikor és mire reagálsz idegesen, fáradtan, és mit reagálsz túl, hiszen mindez a stressz, a feszültség jele. Ha képes vagy kontrollálni magad, hamarosan külső szemlélőként tudod majd megélni a saját konfliktusaidat.
 • Nem vagy biztos a helyzet felismerésében? A felhúzott váll és a 10%-kal nagyobb pulzusszám figyelmeztető jelzés lehet: lélegezz mélyeket, percenként négyszer-ötször!
 • Számolj tízig, majd minimum 5 percig koncentrálj magadra!
 • Hatásos kedélycsillapító, ha vita közben közlöd a másik féllel, hogy az ő szempontjait is felfogtad. Légy empatikus, még ha nem is értesz egyet vele, ez csökkenti a feszültséget köztetek!

Ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan viselkedj az egyes élethelyzetekben, esetleg más, viselkedéssel, önismerettel és egészséggel kapcsolatos téma érdekel, akkor látogass el az InforMed.hu weboldalára! Kattints ide! »

Ezt is szeretjük