Ismét tízezreket húznak ki a zsebedből!

A munkahelyek megszűnése és a hitelek drágulása után most a mindennapokban is érezteti hatását a válság.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Július 1-jével számos változás lépett életbe, ami túlnyomórészt a gazdasági válság hatásait hivatott enyhíteni.

Ám többségük, így például az ÁFA emelkedése vagy éppen a lakástámogatási rendszer átalakítása, a legkevésbé sem nevezhető fájdalommentesnek. Hogy mennyire kell mélyebbre nyúlnod a pénztárcádban a jövőben?

Többe kerül az egészség

Az általános áfakulcs a hónap első napján 20%-ról 25%-ra emelkedett, minek következtében szinte minden drágább lesz. Kivételt jelent ez alól a tej, a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, illetve a tej felhasználásával készült termékek, melyek áfája továbbra is 18%. A napilapokra továbbra is a legkedvezményesebb, 5%-os kulcs vonatkozik.
Maradt a gyógyszerek 5%-os áfakulcsa is, ám az egyéb patikaszerek, így a gyógynövénytartalmú készítmények és étrend-kiegészítők drágultak a normál áfakulcs növekedése miatt. Ami pedig a gyógyászati segédeszközöket illeti, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár listáján szereplő 1879 termékből 1821-et érint a változás. Mindezek fényében elmondhatjuk, hogy európai viszonylatban immár Magyarországon a legmagasabb ennek a termékkörnek az áfaterhe, ráadásul a változások  az egészségügyi intézmények helyzetét is tovább rontják majd.

Drágul az áram és a gáz is

Szolgáltatónként más és más időpontban és mértékben növekszik a villamos energia ára, a társaságok ugyanis - a Magyar Energia Hivatal jóváhagyását követően - költségeik alapján határozhatják meg a tarifáikat. Lakossági fogyasztóként az E.On Hungária területén átlagosan 7,5%-os, a Démász területén pedig 4,6%-os drágulással számolhatsz. Az Elmű és az Émász egyelőre nem kíván emelni, ám az általános áfakulcs növelését az utóbbi két cég is kénytelen beépíteni a díjaiba.

A gáz ára ezúttal nem emelkedik közvetlenül, az általános áfakulcsemelés azonban érinti. A lakossági fogyasztóknak szolgáltatónként 1-2%-os mértékben eltérő árat, átlagosan köbméterenként 136,38 forintot kell fizetniük a továbbiakban.

Jó is, rossz is
A távhőszolgáltatás adókulcsa ugyancsak 25%-ra nőtt, ám augusztus elejétől várhatóan 18%-ra csökken, feltéve, hogy az Európai Bizottság is jóváhagyja ezt. Áthidaló megoldásként a FŐTÁV Zrt. júliusban árengedmény nyújtásával kompenzálja az 5%-os áfanövekedést.
A kormány tervei szerint 2010. január 1-jétől a távfűtés a legalacsonyabb áfakulcsba kerül. Elképzelhető azonban, hogy ennek mértéke változik - felmerült egyebek között az is, hogy 5%-ról 7%-ra növelnék -, de erről várhatóan csak ősszel döntenek.

Többe kerül a benzin, az alkohol és a dohányáru is

Bár az üzemanyag ára világviszonylatban egyre csökken, Magyarországon az áfa- és a jövedékiadó-kulcs növekedése miatt ez is emelkedett. A benzin, a petróleum, a tüzelőanyag, a fűtőanyag, valamint az üzemanyagcélú gázolaj jövedéki adója ezer literenként 5500 forinttal lett magasabb, amihez a magasabb áfa is hozzáadódik. A kettő együtt 6,90 forint literenkénti drágulást jelent.
Az alkoholtartalmú termékek és dohányáruk jövedéki adója átlagosan 6-7%-kal nőtt.

Mennyivel fizetsz többet?
Ha a gázszámlád eddig 24 ezer forint volt, most 25 ezer forint lesz. Ha a távhőért fizettél ennyit, augusztustól 23 300 forintos számlára számíthatsz. Ötezer forintos villamosenergia-díjból kiindulva az E.On Hungária területén 5375 forint, a Démász területén 5245 forint szerepel majd a sárga csekken.

Viszlát keresetkiegészítés és kedvező roaming

Megszűnt a bruttó 149 ezer forintnál többet keresők számára létrehozott keresetkiegészítés, ami a 13. havi fizetés eltörlését kompenzálta. Az érintettek mostantól 12 500-15 ezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. Nem szűnik meg, de csökken a keresetkiegészítés azok esetében is, akiknek az illetménye bruttó 131-149 ezer forint.

Július 1-jén Brüsszel döntésének értelmében az Európai Unió területén alacsonyabbak lettek a roaming-tarifák. A hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé nettó 22 centről 19 centre csökkent. A számlázás pedig az első 30 másodperc után immár nem perc, hanem másodperc alapon történik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A magyar telefontulajdonosok számára viszont részben a magasabb euróárfolyam, részben pedig az áfaemelés miatt drágább lett a roaming. A hívásindítás kiskereskedelmi ára percenként legfeljebb 151,4 forintra, a hívásfogadásé pedig 66,9 forintra emelkedett.

Jó hír a Diákhitelt törlesztőknek
Fél százalékponttal - 10,50%-ra - csökkent a diákhitel kamata. Ennek oka, hogy a forrásköltség és a működési költség, valamint a kockázat egyaránt mérséklődött.
Ezt is szeretjük