Ismét tízezreket húznak ki a zsebedből!
A munkahelyek megszűnése és a hitelek drágulása után most a mindennapokban is érezteti hatását a válság.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július 1-jével számos változás lépett életbe, ami túlnyomórészt a gazdasági válság hatásait hivatott enyhíteni.

Ám többségük, így például az ÁFA emelkedése vagy éppen a lakástámogatási rendszer átalakítása, a legkevésbé sem nevezhető fájdalommentesnek. Hogy mennyire kell mélyebbre nyúlnod a pénztárcádban a jövőben?

Többe kerül az egészség

Az általános áfakulcs a hónap első napján 20%-ról 25%-ra emelkedett, minek következtében szinte minden drágább lesz. Kivételt jelent ez alól a tej, a tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, illetve a tej felhasználásával készült termékek, melyek áfája továbbra is 18%. A napilapokra továbbra is a legkedvezményesebb, 5%-os kulcs vonatkozik.
Maradt a gyógyszerek 5%-os áfakulcsa is, ám az egyéb patikaszerek, így a gyógynövénytartalmú készítmények és étrend-kiegészítők drágultak a normál áfakulcs növekedése miatt. Ami pedig a gyógyászati segédeszközöket illeti, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár listáján szereplő 1879 termékből 1821-et érint a változás. Mindezek fényében elmondhatjuk, hogy európai viszonylatban immár Magyarországon a legmagasabb ennek a termékkörnek az áfaterhe, ráadásul a változások  az egészségügyi intézmények helyzetét is tovább rontják majd.

Drágul az áram és a gáz is

Szolgáltatónként más és más időpontban és mértékben növekszik a villamos energia ára, a társaságok ugyanis - a Magyar Energia Hivatal jóváhagyását követően - költségeik alapján határozhatják meg a tarifáikat. Lakossági fogyasztóként az E.On Hungária területén átlagosan 7,5%-os, a Démász területén pedig 4,6%-os drágulással számolhatsz. Az Elmű és az Émász egyelőre nem kíván emelni, ám az általános áfakulcs növelését az utóbbi két cég is kénytelen beépíteni a díjaiba.

A gáz ára ezúttal nem emelkedik közvetlenül, az általános áfakulcsemelés azonban érinti. A lakossági fogyasztóknak szolgáltatónként 1-2%-os mértékben eltérő árat, átlagosan köbméterenként 136,38 forintot kell fizetniük a továbbiakban.

Jó is, rossz is
A távhőszolgáltatás adókulcsa ugyancsak 25%-ra nőtt, ám augusztus elejétől várhatóan 18%-ra csökken, feltéve, hogy az Európai Bizottság is jóváhagyja ezt. Áthidaló megoldásként a FŐTÁV Zrt. júliusban árengedmény nyújtásával kompenzálja az 5%-os áfanövekedést.
A kormány tervei szerint 2010. január 1-jétől a távfűtés a legalacsonyabb áfakulcsba kerül. Elképzelhető azonban, hogy ennek mértéke változik - felmerült egyebek között az is, hogy 5%-ról 7%-ra növelnék -, de erről várhatóan csak ősszel döntenek.

Többe kerül a benzin, az alkohol és a dohányáru is

Bár az üzemanyag ára világviszonylatban egyre csökken, Magyarországon az áfa- és a jövedékiadó-kulcs növekedése miatt ez is emelkedett. A benzin, a petróleum, a tüzelőanyag, a fűtőanyag, valamint az üzemanyagcélú gázolaj jövedéki adója ezer literenként 5500 forinttal lett magasabb, amihez a magasabb áfa is hozzáadódik. A kettő együtt 6,90 forint literenkénti drágulást jelent.
Az alkoholtartalmú termékek és dohányáruk jövedéki adója átlagosan 6-7%-kal nőtt.

Mennyivel fizetsz többet?
Ha a gázszámlád eddig 24 ezer forint volt, most 25 ezer forint lesz. Ha a távhőért fizettél ennyit, augusztustól 23 300 forintos számlára számíthatsz. Ötezer forintos villamosenergia-díjból kiindulva az E.On Hungária területén 5375 forint, a Démász területén 5245 forint szerepel majd a sárga csekken.

Viszlát keresetkiegészítés és kedvező roaming

Megszűnt a bruttó 149 ezer forintnál többet keresők számára létrehozott keresetkiegészítés, ami a 13. havi fizetés eltörlését kompenzálta. Az érintettek mostantól 12 500-15 ezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. Nem szűnik meg, de csökken a keresetkiegészítés azok esetében is, akiknek az illetménye bruttó 131-149 ezer forint.

Július 1-jén Brüsszel döntésének értelmében az Európai Unió területén alacsonyabbak lettek a roaming-tarifák. A hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé nettó 22 centről 19 centre csökkent. A számlázás pedig az első 30 másodperc után immár nem perc, hanem másodperc alapon történik.

A magyar telefontulajdonosok számára viszont részben a magasabb euróárfolyam, részben pedig az áfaemelés miatt drágább lett a roaming. A hívásindítás kiskereskedelmi ára percenként legfeljebb 151,4 forintra, a hívásfogadásé pedig 66,9 forintra emelkedett.

Jó hír a Diákhitelt törlesztőknek
Fél százalékponttal - 10,50%-ra - csökkent a diákhitel kamata. Ennek oka, hogy a forrásköltség és a működési költség, valamint a kockázat egyaránt mérséklődött.
Ezt is szeretjük