Hihetetlen dolog derült ki a hangyákról: így segíthetnek a rákgyógyításban

A hangyák érzékeny szaglását meglepő módon tudná haszonsítani az orvostudomány.

Hangyák segíthetnek a rákdiagnózisban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hangyák a fejükön található, érzékeny antennáknak köszönhetően nagyon kifinomult szaglással és ízléssel rendelkeznek.

Egy friss tanulmány szerint ezt a tulajdonságot hatékonyan tudná hasznosítani az orvostudomány.

Hangyák segíthetnek a rákdiagnózisban

Napjaink egyik vezető halálozási oka a rák. A rosszindulatú daganatos megbetegedések hatékony gyógyításához elengedhetetlen, hogy minél gyorsabban felismerjék a betegséget. A meglévő szűrési módszerek azonban költségesek és kényelmetlenek lehetnek. Francia tudósok azonban rájöttek, hogy a hangyákat elég gyorsan be lehet tanítani arra, hogy detektálják a rákos elváltozásokat, írja a HáziPatika a Scientific American cikke alapján. Ez egy széles körben alkalmazható, költséghatékony megoldás lenne a rákszűrésre és a korai diagnosztizálásra. 

GettyImages-900355982
Fotó: lnzyx / Getty Images Hungary

A párizsi Sorbonne Egyetem etológusai Baptiste Piqueret vezetésével már korábban felfedezték, hogy a kormos rabszolgahangyák (Formica fusca) egyedei képesek megkülönböztetni a rákos és egészséges emberi sejteket, a tudósok azonban most új felfedezést tettek.

A tudósok mellrákos tumorokat ültettek egerek szervezetébe, és hagyták, hogy a tumorok ott tovább fejlődjenek. Ezután vizeletmintákat gyűjtöttek a beteg egerektől és néhány egészséges társuktól is. A beteg egerektől vett minták elé egy csepp cukros vizet cseppentettek, majd odaengedték a hangyákat, akikben a cukor miatt jutalmazóreflex alakult ki a beteg rágcsálók vizeletének szagával kapcsolatban. Később a hangyák már cukros víz nélkül is 20 százalékkal több időt töltöttek a beteg egerek mintái közelében, mint az egészségesek mintái mellett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A jelenség oka nem más, mint hogy a rákos tumorok különféle illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak ki, amelyek aztán a vizeletben, izzadságban és kilélegzett párában is megjelennek. A hangyák be tudják azonosítani ezen vegyületeket az érzékeny szaglásukkal, ráadásul gyorsabban is beidomíthatók erre, mint például a kutyák. 

A kutatások folytatódnak, arra azonban még várni kell, hogy a mindennapi klinikai gyakorlatban is megjelenjenek a hangyák. Ha ez majd így alakul a jövőben, akkor sem kell azon aggódnia senkinek, hogy hangyák fognak a bőrén mászkálni egy orvosi vizsgálat során, hiszen a rovarok csak az emberektől vett vizeletmintákkal kerülnek majd kontaktusba egy elkülönített laboratóriumban. 

Szuperközeli képet készített egy hangya arcáról a fotós: az eredmény csak erős idegzetűeknek ajánlott

Akár egy horrorfilmből is származhatna a fotó.

Szuperközeli képet készített egy hangya arcáról a fotós: az eredmény csak erős idegzetűeknek ajánlott

Akár egy horrorfilmből is származhatna a fotó.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük