8 veszélyes állat itthon, aminek óvakodj a mérgétől: súlyos baj lehet belőle

Hazánkban számos olyan állat él, mely valamilyen módon mérgező tulajdonságú.

GettyImages-523238948

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem lehet szavakkal, sem pénzösszegben kifejezni azt az óriási értéket, melyet a sokszínű élővilág, és benne a megannyi állatfaj jelent, úgy a világon, mint hazánk határain belül.

Az egytől egyig különleges állatok sorában azonban rengeteg olyan is van, amely valamilyen méreganyaggal rendelkezik. Bár a természet ezt fennmaradásuk érdekében, védekezésre és táplálékszerzésük megkönnyítésére adta nekik, mérgük sajnos az emberre nézve is jelenthet veszélyeket. Zöldövezeti kertekben, erdei kirándulások, természetben tett túrák alkalmával tehát fokozott odafigyelésre és óvatosságra van szükség az esetlegesen felbukkanó állatokkal szemben.

Fontos, hogy egy részük fokozottan védett - egyetlen példány eszmei értéke akár 1 millió forint is lehet -, de még a nem védett fajokat sem szabad ijedségből bántani. Tartanak az ember közelségétől, így jó eséllyel az állatok fogják menekülőre, és ha valaki nem piszkálja őket, akkor valószínűleg ők is békések maradnak, nem érzik azt, hogy meg kell védeniük magukat.

Ha véletlenül mégis megtörténne a baj, akkor érdemes figyelni a megmart illetve méreggel érintkezett személy szervezetének reakcióit, és bárminemű rosszullét, szédülés, légszomj, szapora szívdobogás esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

8 mérgező állat Magyarországon

Rovarok esetében a csípés, kígyókéban a marás, kétéltűeknél pedig a bőr mirigyeinek váladékával való közvetlen érintkezés jelenthet veszélyt: nyolc olyan állatot mutatunk be, melyek hazánk mérgező állatai közé tartoznak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük