Ennél furábbat ma már nem látsz: egy új gombafajt azonosítottak, ami a hangyák hátsójából nő ki

Egy 50 millió éves borostyándarab őrizte meg a különleges leletet.

hangya1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mikológia, vagyis a gombatan lenyűgöző tudományág, amelyek szépségét gyakran alábecsülik, és kevéssé ünneplik. Egy 50 millió éves borostyándarabban konzervált gomba bizonyítja, mennyire különlegesek - és hogy néha egészen elképesztő helyeken fordulhatnak elő.

A Fungal Biology nevű tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a nemrég azonosított új gombafaj már csak azért is érdekes, mert egy hangya végbeléből nőtt ki, így a példány nemcsak egy új nemzetséget és gombafajt képvisel, hanem egy hangyán élősködő gomba legrégebbi ismert példáját is.

Mit keres a gomba egy hangyában?

Úgy gondolják, hogy a rovar egy asztalos hangya volt, amelyet Európa balti régiójában találtak meg az újonnan elnevezett Allocordyceps baltica gombával. Az ősi hangyagomba látható része a végbélből került ki, a gomba vegetatív része a hasában és a nyakában található.

hangya2
Fotó: George Poinar Jr., OSU

- A hangyák számos érdekes parazitának adnak otthont, amelyek közül néhány módosítja a rovarok viselkedését, hogy elősegítse a paraziták fejlődését és szétszóródását - mondta George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem integratív biológia emeritus professzora közleményében. - A Camponotini törzs hangyái, közismertebb nevén asztalos hangyák, különösen érzékenyek az Ophiocordyceps nemzetség gombás kórokozóira, köztük egy olyan fajra, amely arra kényszeríti a fertőzött hangyákat, hogy közvetlenül a haláluk előtt harapjanak bele a különböző növényi részekbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ami elválasztja ezt az ősi gombát a már ismert, hangyafertőző Ophiocordyceps nemzetségtől, az a testből való kilépés útja. Míg az Ophiocordyceps rendszerint a házigazdája nyakából vagy fejéből tör ki, az A. baltica a végbélnyíláshoz ment. Ez amiatt döntő jelentőségű, mivel a minta a hangyán, a végbélből kilépő élősködő gomba legrégebbi ismert példája.

- Kétségtelen, hogy az Allocordyceps egy Camponotus hangya gombás fertőzését jelenti" - mondta Poinar. - Ez az első fosszilis nyilvántartás a Hypocreales-rend egyik tagjának a hangya testéből. És mint a hangyák gombaparazitásának legkorábbi fosszilis nyilvántartása, felhasználható a jövőbeni tanulmányokban referenciapontként a gomba-hangya társulás vizsgálatára.

Dermesztő látvány, ahogy a hangya csíp: nézni is fájdalmas ilyen közelről

Ez az első felvétel a rendkívül fájdalmas folyamatról. Így ezek után senki sem vonhatja kétségbe a hangyák erejét.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük