Hogy üldözd ki a hangyákat a lakásból? Bevált módszerek a kéretlen lakók ellen
Rengeteg hangya él a világ minden táján. Apró testüknek hála a legkisebb résen be tudnak hatolni a lakásba. Onnan pedig irtó nehéz kiűzni őket.

hangya, hangyairtás otthon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan ember a föld kerekén, aki ne tapasztalta volna, hogy az asztalon hagyott vagy földre esett ételhez perceken belül érkezik a hangyahadsereg. Nem meglepő, hiszen a lakás számukra maga a paradicsom: végtelen élelmiszer- és vízforrás!

Főleg tavasszal és nyáron szeretnek beköltözni a lakásba ezek az apró rovarok. Közben berághatják magukat a parkettába, a csempe fugájába vagy kisebb-nagyobb falrepedésekbe, ahol elkezdődhet a kolónia új élete. Persze erről a lakás tulajdonosát nem kérdezik meg előre. És az sem zavarja őket, ha minden elkezd szétkorhadni körülöttük a sok járat miatt. 

Tippek hangyák ellen

A hangyák is édesszájúak, mint sok ember. Nekik egy kint felejtett gyümölcs vagy egy kenyérmorzsa maga a mennyország. Meg lehet próbálni őket távol tartani, a gyümölcsöket inkább a hűtőben tárolni vagy valamilyen elzárt helyen, rendszeresen porszívózni, felmosni, kitakarítani a kukát kívül-belül, és akkor komolyan csökkenhet az esélye a kis betolakodók érkezésének. Mivel még így is meg van rá az sansz, ismerni kell a hangyák kriptonitjait, amiktől egyszerűen irtóznak.

Jobb, ha kint maradnak
Jobb, ha kint maradnak
Fotó: TakerWalker / Getty Images Hungary

Ecetes-borsmentás felmosás

Nem javasolt az erős vegyszeres felmosót használni, pláne hogyha háziállat vagy gyerek is van a lakásban. Azok a mesterséges szerek, amik a hangyákat irtják, ártalmasak lehetnek az emberre és a környezetre nézve is. Helyette ecetes felmosóvízbe csöppentsünk borsmenta-, teafa- vagy citromkivonatot - gyűlölik a szagát, pucolni fognak a lakásból.

Cayenne-borsot a bejáratok köré

Érdemes a különböző repedéseket és réseket borssal beszórni, mert hidd el, el fogja bátortalanítani a mini betolakodókat a lakástól. Egyesek ugyanerre kávézaccot használnak, hasonló sikerességgel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Narancshéj a leigázott területekre

A hangyák - meg úgy általában a rovarok - nem szeretik a citrusfélék illatát. Teljesen megzavarodnak tőle, így ha durva hangyainvázió alatt elhelyezel pár narancshéjat a kritikusabb pontokra, garantáltan fogyatkozni kezd a számuk. Kémiai kommunikációjukba teljesen bekavar ez az erős, savas gyümölcs.

Természetesen a hangyáknak nagyon sok fajtája van, így nem lehet előre megjósolni, melyik ellen mi a leghatásosabb. Érdemes inkább megelőzni az inváziót, murvát, apró kavicsokat helyezni a ház köré fenyőkéreg helyett, a csöpögő csapokat megszerelni és szilikonnal betömni az apró nyílásokat, hogy ne tudjon beférkőzni a kolónia.

Mi csípte meg a gyereket?

Képeken mutatjuk, melyik rovarcsípés hogy néz ki a bőrön.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük