Dermesztő látvány, ahogy a hangya csíp: nézni is fájdalmas ilyen közelről
Ez az első felvétel a rendkívül fájdalmas folyamatról. Így ezek után senki sem vonhatja kétségbe a hangyák erejét.

fekete-hangya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legtöbben jól ismerik a tücsök és a hangya meséjét, amiben a tücsök a naplopó, tétlenkedő szereplő, míg a hangya a munka és a szorgalom bajnoka. Az apró állatok ugyanakkor az életben is bebizonyítják, hogy időnként tényleg nem a méret a lényeg.

A fullánkos élőlények legismertebb képviselő minden bizonnyal a darazsak és a méhek, pedig olyan hangyák is akadnak, amelyek rendelkeznek apró tüskével, így nem harapásukkal, hanem mérgükkel okoznak szúró fájdalmat. 

Lassított felvételen a hangyacsípés

A hangyák fullánkja sokkal vékonyabb az emberi hajszálnál, ehhez képest igen erős fájdalmat okozhat: beleszúrják áldozatukba, a mérget pedig belefecskendezik a bőr alá. Ezt a közelmúltban első alkalommal videón is megörökítették.

Adrian Smith, az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum biológusa lassítva filmezte a folyamatot, észrevételeiről pedig a Science tudományos szaklapnak nyilatkozott. A kutató vékony viaszréteget feszített ki, majd szépen megvárta, míg a hangyák átszúrnak rajta. A folyamat eszméletlenül gyors, így csak lassításban igazán látványos, ahogyan a méreg kikerül a fullánkból. 

Amilyen kicsi, olyan veszélyes

Dél-Amerika nyugati esőerdőiben őshonos az a hangyafaj, amelynek csípése a kutatók szerint nagyjából harmincszor fájdalmasabb a méhcsípésnél. A Paraponera clavata, más néven 24 órás hangya csípése leginkább ahhoz az érzéshez hasonlíthat, mint amikor az emberre rálőnek, a puskagolyó okozta fájdalom pedig szélsebesen szétterjed a testrészekben.

Ezt Steve Backshall természettudós mondta a ZME Science tudományos lapnak. A kutató hozzátette, a rovarcsípést követően a test remegni, a bőr pedig izzadni kezd. A fájdalom terjedésével együtt a szívverés is felgyorsul, sőt az ember a tudatát is könnyen elvesztheti, mivel ilyenkor legalább három-négy órán keresztül csak a fájdalomra képes koncentrálni. Backshall szerint az állat csípése az ember által ismert legborzalmasabb fájdalmak egyike.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rovarokat kevernek az ételbe a népszerű étteremben

A kulináris élményt kínáló séf a rendhagyó alapanyag-választást a személyes alkotói szenvedélyen túl az emberi rovarfogyasztás hosszú távú ökológiai előnyeivel indokolja. A főzőiskolaként is működő étteremben sokan szívesen kipróbálják a rendhagyó, kissé bizarr ételeket - nézz meg képeken néhány fogást!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük