4 ártalmatlan, mégis hatékony hangyairtó megoldás: ha egy egész sereg özönlötte el a lakást
Kerüld el a vegyszereket, és szabadulj meg a hangyáktól ártalmatlan módszerekkel!

GettyImages-940184998
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár a léket kapott csónakba szivárgó víz, úgy jutnak be és özönlik el a lakást a hangyák: ha észrevetted, hogy nálad is tábort vertek, akkor érdemes minél gyorsabban cselekedned.

Bár az üzletekben számos hangyairtó szer kapható, jó észben tartani, hogy ezek zöme vegyi anyagokkal működik, így a saját és családod egészsége érdekében is jobb kerülni, különösen, ha kisgyerek vagy kisállat is él az otthonodban.

4 ártalmatlan módszer a hangyák kiűzésére

Ha alternatív módszert keresel vegyszerek helyett, több ártalmatlan megoldás is szóba jöhet: ezek indirekt módon számolják fel a hangyatelepet, hiszen egyszerűen elveszi a kedvüket attól, hogy maradjanak. Próbáld megtalálni azt a pontot, esetleg hosszabb repedést, ahol valószínűleg bejuthattak, és helyezd oda a házi eszközöket.

Citrushéjak - végy egy narancsot és egy citromot, és hámozd le a héjukat! Néhány vékony csíkot tegyél belőle egy kis darab alufóliára, esetleg egy kisebb, félbevágott papírtálcára! A hangyák, mint a rovarok általában, irtóznak a citrusok illatától, így azok nagy eséllyel elveszik a kedvüket a maradástól.

Babérillóolaj-cseppek - a babérlevél illóolaja láthatatlan, mégis érezhető segítséget jelent. A csőrös üvegecskéből könnyűszerrel csöpögtethetsz néhány cseppet a kritikus pontok mentén. Az illóolaj cineoltartalma messze űzi az apró betolakodókat.

Borsmentaillóolaj-cseppek - nemcsak a babér, a borsmenta illóolaja is beválhat. Végy néhány vattagolyócskát, és alaposan csepegtesd be vele, majd helyezd ki a pamacsokat a kritikus ponton! Mivel nem szeretik a borsmenta illatát, a hangyák hamar szedhetik a sátorfájukat.

Cayenne-borsos oldat - végy egy 2-3 deciliteres tálat, és szórj bele őrölt Cayenne-borsot! Jól keverd el, majd egy vattapamacs segítségével töröld át az oldattal azt a részt, ahol a hangyák bejuthattak! A bors erős illata egykettőre kitessékeli a hangyákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

További tanácsok hangyák ellen

Természetesen, mint mindig, ez esetben is sokat segíthet a megelőzés. Ne maradjon elöl csomagolatlan ennivaló, gyümölcs, zsíros, illatos étel! Ügyelj rá, hogy ne morzsázz szerte a lakásban, és próbáld elkerülni, hogy lecsöpögő, kifröccsenő víz maradjon a talajon, illetve a bútorfelületeken!

A hangyákat nemcsak a élelmiszer, de a víz is vonzza. Mindig mosd fel a padlót, miután zuhanyoztál, és töröld át a felületeket, ha mosogattál, vagy kiömlött a víz!

Figyelj arra is, milyen állapotban vannak a falak szegélyei, a fugák, nincsenek-e rések a parkettázott padlón, és jól szigetelnek-e a nyílászárók! A hangyák sajnos ezeket is megtalálják, így ha esedékes lenne a kisebb-nagyobb felújítás, akkor ebből a szempontból sem érdemes halogatni.

Végül egy ráadástipp: moss fel minél sűrűbben, mert így a hangyák nem találják meg társaik feromonnyomait. Ha ily módon elveszítik a fonalat, akkor nagyobb esély van rá, hogy nem lepik el lakást.

Házi csótánycsapda

A csótányok különösen a társasházakban, panelházakban előforduló betolakodók: így készíts házi csapdát, hogy elejtsd a fürge, élelmiszerekre és szemétre utazó rovart!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük