Az állandó viszketést és a piros foltokat veszik észre először: 4 nappal is látható jel, hogy ágyi poloska van a hálóban

Az ágyi poloska kellemetlen csípéseket okoz, és nagyon nehéz az irtása.

Ágyi poloska
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri a sötétszürke színű poloskákat, melyek az év bizonyos szakaszában lepik el a lakást, de van egy rokonuk, akinek még kevésbé örül az ember.

Az ágyi poloska ugyanis nemcsak egyszerűen leparkol a szoba egyik sarkában, hanem ahogy a neve is mutatja, az ember hálószobáját, azon belül is a fekhelyét veszi célba, hogy ott jól belakmározzon. Az 5-7 milliméteres, vörösesbarna színű rovar nemcsak az elhanyagolt, hanem a tiszta lakásokban is előfordulhat, különösen a társasházakban jellemző, és gyakran a szomszédból érkezik.

Jelek, hogy ágyi poloska lakik a hálóban

A kellemetlen vérszívó nemcsak aprócska rovar, de éjszakai életmódot is folytat, így nem könnyű tetten érni. Vannak azonban olyan, nappal is látható és érezhető jelek, amelyek jelenlétéről árulkodnak.

Ágyi poloska.
Ágyi poloska.
Fotó: wikipedia.org

Csípések

Az ágyi poloska a testhő és a kilégzett szén-dioxid alapján talál rá az emberre. A legtöbben először a bőrön látható, általában erősen viszkető, piros foltokra lesznek figyelmesek, de jellemzően hangya-, pók-, bolha- vagy szúnyogcsípésre gyanakodnak, és a valódi tettes neve meg sem fordul a fejükben. Miután azonban egyik említett rovarral sem találkoznak odabent, a csípések száma viszont egyre nő, felmerül az ágyi poloska jelenléte.

Ennek a vérszívónak és a póknak nagyon hasonló a marása, de az segíthet megkülönböztetni a kettőt, hogy az ágyi poloska csípéséből egyszerre többet is találni, míg a pókéból inkább csak egyet-egyet. Az is sokat elárul, ha az ember megfigyeli, melyik napszakban kezdődik a vakarózás. Az éjszakai rovarok csípése okozta viszketés általában másnap dél körül erősödik fel. Ha ebben az időszakban jelentkezik a kellemetlenség, akkor gyanús, hogy ágyi poloska volt a tettes. A foltokat bőrgyógyász segíthet azonosítani, a viszketést pedig általa javasolt kenőcs, esetleg rázókeverék enyhítheti.

Háton látható ágyipoloska-csípések.
Háton látható ágyipoloska-csípések.
Fotó: wikipedia.org

Fontos, hogy a foltokat nem szabad kapargatni, mivel könnyen elfertőződhetnek. Ezt láz és rossz közérzet jelezheti. Érdemes megfigyelni a bőrt, mert amennyiben a csípések bedagadnak, nagy területen bepirosodik a felület, vagy a kis marásokon túl apró kiütések is megjelennek, az ágyipoloska-allergiára utalhat. Ezekben az esetekben ugyancsak orvosi segítségre van szükség.

Foltok az ágyneműn

Amennyiben ágyi poloska garázdálkodik a hálószobában, akkor annak az ágyneműn is nyoma lesz. A rovar ürüléke, a megemésztett vér sötét foltokat hagy rajta.

Elhullott poloskák

Mivel az ágyi poloska élete sem végtelen, csak fél-egy évig tart, az ágyban vagy körülötte előfordulhat egy-egy elhullott példány.

Peték

Amennyiben felmerült a gyanú, hogy hívatlan vendég van a szobában, érdemes bekukkantani azokra a helyekre, ahová jellemzően petézni szoktak: ezek az éjjeliszekrény, az ágytámla mögötti terület, a matrac varrása, vagy épp az ágyneműtartó. Petéik fehérek, csaknem áttetszőek, 1 milliméter nagyságúak, és akár 200 is fellelhető belőlük azonos területen.

Plusz egy láthatatlan jel: a szag

Az ágyi poloska jelenlétét nemcsak látható jelek, de érezhető kellemetlen, édeskés szag is alátámasztja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A megoldás

A poloskák irtása nem egyszerű, de mivel vérszívó rovarokról van szó, melyek fizikai és pszichikai kellemetlenséget is okoznak, cselekedni kell. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ágyi poloska van a szobában, akkor rovarirtók segítségét kell kérni, akik szakszerű módon elvégezhetik az irtást.

Sokan az illóolajakra is esküsznek. Ugyan a gerániumillóolaj, mint az organikus irtószerek egyik alapanyaga, a résekbe, eldugott zugokba csepegtetve valamelyest hatékony lehet, a tökéletes becsöpögtetés szinte lehetetlen. A szakszerű irtásnál nincs hatékonyabb megoldás.

Jó tudni

Az ágyi poloska költöztetőautóból, használt bútorral, vagy épp utazás által is bekerülhet a lakásba. A bútorokat alaposan meg kell tisztítani és átporszívózni, ha pedig a valaki szállodában alszik, érkezés után érdemes azzal kezdeni, hogy átvizsgálja a matracot, az éjjeliszekrény mögötti területet. Hazautazás után a holmikat egytől egyig azonnal ki kell mosni.

Milyen illatok vonzzák a rovarokat?

Nemcsak azt érdemes tudni, mivel távolíthatók el a rovarok, de azt is, hogy mi az, ami becsalogatja őket a lakásba. A következő cikk ebben segít.

Milyen illat csalogatja, és mi tartja távol a bogarakat? A levendulától a citromfű hatásáig

Az illatokkal nem árt óvatosan bánni, mert nemcsak a bogarak elűzésében segíthetnek.

Elolvasom

(Ajánlóképek: Getty Images. Képek: wikipedia.org.)

Ezt is szeretjük