Hatékony poloskacsapda, ha nálad is tart az invázió: PET-palackból készül az egyik legjobb szerkezet

A házi készítésű csapdát könnyű összedobni, és hatékonyan foglyul ejti a betolakodó poloskákat.

Poloskacsapda
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Halk koppanás a szobában? Jogosan merül fel a gyanú, hogy hívatlan vendég érkezett: ősszel egyre gyakrabban előfordul, hogy poloskák jelennek meg a lakásban.

Ez nemcsak azok számára okoz problémát, akik félnek tőlük, hanem mindenkinek. Noha nem ártanak az embernek, mégis zavaróak, hiszen mindent összemászkálhatnak, a szobanövényekre petézhetnek, sőt ha véletlen rájuk lép vagy ijeszt az ember, orrfacsaró szagú váladék távozik belőlük. A lakóházak leggyakoribb vendége a növényi nedvekkel táplálkozó, úgynevezett bencepoloska, azaz mezei poloska, melyet szürkésbarna színéről, mintás hátáról könnyű felismerni.

Poloskacsapda házilag

Egyes lakásokba, házakba tucatjával vándorolnak be a poloskák, de az inváziót nem kell tétlenül nézni: szerencsére van megoldás a problémára.

Könnyedén készíthető házi poloskacsapda, melyet akár poloskagyűjtőnek is nevezhetnénk, mivel egybegyűjti a hívatlan rovarokat, mégsem nem oltja ki az állatok életét. Ennek köszönhetően az, aki szeretné valahol távol a lakástól, a városszéli mezőn vagy parkban szabadon engedni őket, akár ezt is megteheti.

Mi kell hozzá?

  • PET-palack
  • elemes LED-teamécses
  • szigetelőszalag

Elkészítés:

A PET-palack felső harmadát óvatosan, egészben el kell távolítani. A műveletet sniccerrel a legegyszerűbb elvégezni, de egy nagyobb ollóval is lehet próbálkozni. Fontos, hogy a szétvágott üveg éle ne vágja meg az ember kezét.

poloska-csapda-hazilag

Második lépésként az elemes, már felkapcsolt teamécses helyezendő az üvegbe. Ezután a levágott részről le kell tekerni a kupakot, és szájával lefelé fordítva kell visszahelyezni az üvegre. Érdemes kissé beszorítani, hogy stabilabban álljon. A szerkezet végül szigetelőszalaggal rögzítendő: hasznos alaposan körbevenni a teljes üveget, hogy a fény csak felül távozhasson a palackcsapdából. Képes példánkat a jobb láthatóság kedvéért nem fedtük be teljesen a ragasztócsíkkal.

Az ily módon elkapott poloskák ugyan lejutnak az üvegbe, felfelé már nem lelik meg a kiutat, így könnyűszerrel összegyűjthetők. A rovarok később a szabadban el is engedhetők, csupán szét kell vágni a csapdát. Aki nem akarja meghagyni az életüket, az rovarirtó spray használatával járhat el leggyorsabban és legkíméletesebben. Kint a szabadban, magától a lehető legtávolabb tartva a sprayt és a csapdát, ügyesen irányítsa a lyukba a sugarat, és fújjon bele. Vélhetően másodpercek alatt hatni fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan előzhető meg, hogy bemenjenek a lakásba?

A hívatlan vendégeket rendszerint a fény vonzza a lakásba, így ha az ember nem szeretné az otthonába invitálni őket, nem szerencsés felkapcsolt lámpa mellett szellőztetni. A villanyt érdemes mindig leoltani, ha már nincs szükség rá. 

A betolakodókat még a szúnyogháló sem feltétlenül tartja odakint, ugyanis ha egy apró rés vagy illesztési hiba van rajta, a rovar megtalálja. Jó ötlet a háló állapotát időről időre ellenőrizni, ahogyan a kabátokat és ruhákat is, amikor hazaér az ember. A poloska ugyanis sokszor ezeken utazik be a lakásba. Végül hasznos, ha az ablakok és ajtók alatt, illetve körül található réseket szigetelőcsíkkal tömíti el az ember, mivel a legkisebb réseken is betérhetnek a nemkívánatos rovarok.

Csótánycsapda házilag

A nagyvárosokban, különösen a társasházakban, panelházakban és környékükön gyakran előfordulnak csótányok. A betévedőket a következő csapdával könnyűszerrel el lehet fogni.

Így készíts csótánycsapdát házilag: foglyul ejti és nem engedi el a ronda betolakodót

Nem kell hozzá sok minden, és gyorsan elkészül a csótánycsapda.

Elolvasom
Ezt is szeretjük