Azonnal elpusztítja a levéltetveket ez a házi keverék: így irthatod ki végleg a károkozókat
A levéltetű gyorsan meg is ölheti a növényt, ezért cselekedni kell!

leveltetu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakás kellemesebb, hangulatosabb, ha néhány szobanövény ékesíti, ám sajnos előfordul, hogy otthonunk zöld díszeit megtámadják a levéltetvek.

Féltve nevelgetett növényeitől senki sem válik meg szívesen, de az idejében elkapott problémát még lehet is orvosolni, így kár is lenne azonnal lemondani az érintett szobanövénytől.

Az első teendők, ha levéltetű van a növényen

Ha levéltetűt észleltünk, az első dolog, amit tenni érdemes, hogy elkülönítjük azt, és a lehető legtávolabb helyezzük a többi növénytől.

Ezután nézzük át a többi növényt is, nincs-e olyan, amelyikre már átterjedt a tetvesedés. Vigyázat: ha esetleg előzőleg meg is fogtuk az érintett növény levelét, akkor csak egy alapos kézmosás, fertőtlenítés után vizsgáljuk meg a többit!

Ha ezekkel megvagyunk, alaposan zuhanyozzuk le hideg vízzel a tetvesedett növény szárát és leveleit, de vigyázva, hogy a cserépbe ne folyjon belőle.

Ezután érdemes sürgősen keresni valamilyen levéltetűirtó módszert, amelynek segítségével felvehetjük a kesztyűt a hívatlan vendégekkel szemben. Az agresszív levéltetűirtók helyett házilag is keverhetünk ilyen szert.

Levéltetűirtás házilag

A dohányfőzetet a levéltetűirtásban a régiek hasznosították, ám a főzetről megoszlanak a vélemények: egyesek szerint segíthet, mások azonban a főzet károsságára figyelmeztetnek. Ehelyett érdemes kipróbálni a kamillát illetve a káliszappant.

Ha kisgyerek vagy kisállat is él a lakásban, a legokosabb a kamillafőzettel próbálkozni. Készítsünk alaposan kiáztatott kamillateát, és ezt egy rész víz, négy rész kamilla arányban keverve permetezzük a növényre.

Erősebb szert kaphatunk káliszappan oldat segítségével. 5 deciliter vízbe fél deciliter káliszappant keverjünk el, és ezt permetezzük a növényre. Nagyszüleink idején a paradicsomszár-főzet és káliszappan keverékre is esküdtek. Ez esetben a vízben előzőleg főzzünk paradicsomszárat, majd visszahűtés után keverjük bele a káliszappant az iménti arányban.

A levéltetvek nem szeretik a banánt és a fokhagymát

Hogy az érintett és a többi növényt is megvédjük a további tetvesedéstől, segíthet két, a tetveket elriasztó praktika.

Kisebb banánhéjdarabokat illetve félbevágott fokhagymagerezdeket kell dugdosni a virágföldbe, körülbelül 4-5 cm mélyre, a növények gyökere köré. A banán illetve fokhagyma nedveit a növények felszívják, a tetvek pedig messze elkerülik azokat.

Szobanövények penészedés ellen

Nemcsak a lakás díszei, erre is jók: kivédheted a szobanövényekkel a lakásban a penészedést.

Ezt is szeretjük