Rejtélyes robbanásokat hallani a világ több pontján: mi okozhatja őket?
Az összeesküvés-elméletektől kezdve a reális magyarázatokig minden előfordult.

meteor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ebben az évben több mint hatvan helyszínen hallottak az emberek titokzatos robbanásokat szerte a világban. A legutolsó november közepén történt, az amerikai Alabamában.

A jelenség magyarázatai között vannak összeesküvés-elméletekre hasonlítók, de konkrét bizonyítékkal még senki nem szolgált az eredetükre. A rejtélyes hangok egyre sűrűbben hallhatóak egymástól független és távoli helyszíneken.

Meteor vagy földi robbantás?

Az alabamai esetnél az állam minden területén hallani lehetett a hatalmas robajt. Még becenevet is kapott a hangjelenség, Bama Boom lett a neve. Olyan teóriák terjedtek el, hogy a hanghatás létrejöhetett egy szuperszonikus repülőgép miatt, de a légkörben felrobbanó meteorit is járhat ilyen zajjal. Csak ebben az évben 64 alkalommal hallották a zajt az emberek, többek között Michiganben, Lappföldön, az angliai St Ives-ben, a walesi Swansea-ben és Dél-Anglia yorkshire-i régiójában.

Mindenki más magyarázattal áll elő

A birminghami meteorológiai szolgáltató munkatársai hangos robbanásról számoltak be. Nem észleltek tüzet vagy füstöt a radarokon és műholdakon, sem olyan szignált, ami földrengésre utalna. Ők arra gyanakodtak, hogy repülőgép okozta a zajt, vagy az éppen arra haladó Leonid-meteorit elvonulása.

A NASA meteoritfigyelő szekciója azóta kétségbe vonta ezeket a feltételezéseket, és inkább földi eredetű robbantásra gyanakodtak. Az USA Geológiai Felmérő Kormányhivatala viszont azt erősítette meg, hogy a hanghatás nem földrengés következtében jött létre. A legvalószínűbb, hogy a zajt egy szuperszonikus, sugárhajtású katonai repülőgép okozta, bár az Egyesült Államok légiereje ezt nem erősítette meg.

Minden helyszínen próbálták megfejteni

Idahóban hasonlóképpen írták le a hanghatást, bár a konkrét helyszínt és forrást nem tudták beazonosítani. Az ausztrál Cairns-ben katonai gyakorlatokkal és gázpalackrobbanásokkal magyarázták a jelenséget. Ott ugyan egy FA-18 Hornet repülőgép átrepült a város felett előző éjszaka, de nem akkor, amikor a robbanás történt.

A Wales-ben fekvő Abergavenny lakói májusban éltek át hasonló robajokat, és sokkolta őket annak hangereje. Tűzijátékhoz és tankhoz hasonlították, de annál sokkal intenzívebb volt. A finnországi Inariban a hang nagyon éles fényjelenséggel is járt, amit az oroszországi Kola-félszigeten és Észak-Norvégiában is regisztráltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csak némelyikre van magyarázat

A legtöbb robbanássorozatra nem született elfogadható magyarázat. Egyedül a május közepén tapasztalt floridai hanghullámok eredetét igazolta a NASA, az ott észlelhető hangrobbanást ugyanis eredetileg titkos katonai küldetések okozták. Később az Egyesült Államok Légiereje azt nyilatkozta, hogy az Air Force X37B és OTV4 űrrepülője visszatért a pályáról, és biztonságosan leszállt a Kennedy Űrközpontban. A többi rejtélyes hang- és fényjelenség okát azonban továbbra is homály fedi. 

Ezt is szeretjük