Fantasztikus, amit a hangos olvasás tesz az aggyal: 2-féle módon is fejlesztő a hatása

A hangos olvasás fejlesztő hatással van az agyra: felnőttként sem érdemes leszokni róla.

GettyImages-682707892
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parkban, a buszon, a kerti hintában, a kanapén, a könyvtárban vagy elalvás előtt az ágyban - az ember megannyi helyzetet teremt magának az olvasásra, ám egy csaknem minden helyzetben közös: a szituációk túlnyomó többségében csendesen, magában olvas.

A hangos olvasás, túl az általános iskola első néhány osztályán, rendszerint kikopik az ember életéből, és hacsak nem lesz maga is tanár, legfeljebb gyermekének, unokájának olvassa fel a könyvekből a meséket. Pedig a hangos olvasás csodás hatással van az agyra, így felnőttként sem érdemes leszokni róla: vizsgálatok bizonyították, hogy fejleszti a memóriát, és segíti az agyat az összefüggések, szabályszerűségek felismerésében, megértésében.

A hangos olvasás memóriafejlesztő hatása

Colin McLeo, a kanadai Waterloo Egyetem kutatója átfogóan tanulmányozta a hangos olvasás hatását, és eredményei alapján arra jutott, hogy az fejleszti a memóriát. Ezt olyan tesztekkel támasztotta alá, melyek során a résztvevőknek szavak sorát kellett megjegyeznie. Azt látta, hogy az emberek sokkal könnyebben jegyzik meg az olyan szavakat és szövegeket, amelyeket hangosan olvastak fel, mint amiket csak magukban. Ezt a jelenséget produkciós hatásnak nevezte el.

Ausztráliában további vizsgálatok során, több korcsoportban, 67-88 évesekkel és 10 éves gyerekekkel is tesztelték a produkciós hatást: az alanyoknak szintén szavakat kellett megjegyezniük, és mindkét esetben azt tapasztalták, hogy a hangosan olvasottakból csaknem 20%-kal többre emlékeztek, mint amiket csendesen vettek át.

A produkciós hatás akkor a legerősebb, ha valaki saját magának olvas, de úgy is érvényesül, ha másvalaki teszi, és az ember csak hallgatja a szöveget: ezt egy olaszországi vizsgálat eredményéből állapították meg a Perugia Egyetem kutatói. Regényekből olvastak fel egy idősebb csoportnak, akik azután jobban teljesítettek a memóriát tesztelő feladatokban, mint előtte. A kutatók azzal magyarázták a látványos javulást, hogy egy történet hallgatása közben a résztvevők megmozgatták a fantáziájukat, így az információkat valószínűleg sokkal mélyebben és élénkebben tudták elraktározni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Megkönnyíti az agy számára az értelmezést

Bár a tudatos hangos olvasás valóban ritkul felnőtt korra, mindenki tapasztalhatja, hogy mégsem kopik ki teljesen. Sam Duncan, a Londoni Egyetem kutatója éveket szánt rá, és több mint 500 résztvevő segítségét kérte, hogy feltérképezze, milyen helyzetekben fordul elő, hogy egy felnőtt ezt preferálja egy szöveg csendes átfutásával szemben. Végül a válaszok alapján arra jutott, hogy az emberek általában akkor döntenek a felolvasás mellett, amikor használati utasításokat, összeszerelési útmutatót, recepteket, szerződéseket vesznek kézbe. Ez egyértelműen arra mutat, hogy a hangos olvasás megkönnyíti számukra a megértést, a szabályszerűségek és összefüggések átlátását. Így ugyanis lassabban mennek végig a szövegen, és nemcsak látják, hanem hallják és ki is mondják azt, ami segíti annak értelmezését.

Jó tudni, hogy a hangos olvasás idős korban is hasznos: az Alzheimer-kór egyik legkorábbi jele ugyanis az, ha valaki sokat téveszt olvasás közben. Ezt persze látásprobléma, fáradtság vagy egyszerű dekoncentráltság is okozhatja, de jobb félni, mint megijedni, és inkább kérni egy kivizsgálást. Egészségük, biztonságuk érdekében mindenképp fontos felfigyelni, ha a nagypapa vagy nagymama el-elhibázza a szöveget, amit az unokának olvas fel a meséskönyvből.

Így hat az idegennyelv-tanulás a gyerekek agyára

Az, hogy mennyi idősen kezdi el egy gyermek az első idegen nyelvét tanulni, nagyban befolyásolja az agyszerkezetet: de mi történik pontosan?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük