Ijesztő a tudósok ötlete: implantátummal növelnék az agykapacitást

Nem sci-fi sztori, hanem színtiszta tudomány.

agy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agykapacitás, az agy képességeinek, információraktározó képességének növelése úgy hangzik, mintha csak egy sci-fi filmből ragadtuk volna ki. Egy, a valóságtól távol álló, egészen képtelen ötletnek tűnik, mindeközben a tudomány emberei valóban azon dolgoznak, hogyan lehetne ez kivitelezhető.

Elsőre ugyan ijesztően hangozhat, de a kutatók célja nem a világuralomra törés vagy valamiféle robotember létrehozása, hanem egy egészségügyben hasznosítható, segítő eszköz kifejlesztése. Egy agyi implantátumé, mely olyanoknak segítene, akiknek valamilyen betegség miatt nem működik megfelelően a memóriájuk.

Hiba az emlékgyártásban

Az egészséges agy az észlelt, érzékelt világról úgy készít emlékeket, hogy az emlékezésért felelős területre, a hippocampus megfelelő régiói felé elektromos jeleket küld. E régiókban ezek a jelek átalakulnak, és átalakított formában vándorolnak tovább a következő régióba. A végső, elraktározódó jel az elsőtől merőben eltérő, alaposan átalakult jel lesz.

Amennyiben azonban a hippocampus károsodik, a jel nem éri el a megfelelő területet, és nem formálódik meg a memóriában tárolható, végső jel. Ezért van az, hogy a fent említett betegségek páciensei új emlékeket nem tudnak megjegyezni, de a régmúlt eseményeit könnyen előhívják. Akkoriban ugyanis még jól működött a folyamat, de későbbre kialakult egy betegség, mely a jelátalakításban zavart kelt.

Egy új módszer

2015-ben a Dél-Kaliforniai Egyetem és a Wake Forest Baptist Medical Center kutatói sikeresen utánozták az emlékgyártás folyamatát. Kilenc epilepsziás önkéntessel dolgoztak. Azért velük, mert az ő agyukban már eleve volt elektromos műszer beépítve, betegségük kezelése miatt.

Egy ebbe beültetett memóriaelektródával a páciensek agyában új emlékeket képeztek. Az elektróda elektromos jeleket küldött, a kutatócsoport pedig figyelte, mi történik a hippocampus két különböző régiójában. Számos próba után 99%-os pontossággal képessé váltak lekövetni, hogyan alakulnak át emlékekké az elektromos jelek az agyban.

A sikert követően újabb húsz epilepsziás pácienssel végeztek hasonló kísérletet, a jelek egyharmada specializáltabb elektromos jel volt. Megfigyelték és rögzítették ezeknek a jeleknek az útját az agyban, majd memóriatesztet is kitöltettek a résztvevőkkel. A kérdések egyharmada a speciális jelekre vonatkozott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pácienseknél 15-25%-os memóriagyarapodást lehetett kimutatni, de egy későbbi vizsgálati eredmény után a kutatók kiemelték, sokat jelentett, hogy speciális elektromos jeleket küldtek, mivel random elektromos jelekkel nem működött ugyanilyen hatékonyan az emlékek előhívása, sőt, rosszabbul működött.

Hová vezethet a kutatás?

Amennyiben sikerülne kifejleszteni a megfelelő, agyba ültethető protézist, a demencia és az Alzheimer gyógyításában hatalmas előrelépés történhetne. Ezzel nemcsak a tudomány ugrana nagyot, de reménysugarat adna azoknak az embereknek, akik elvesztették régi önmagukat és életüket betegségük miatt.

Nem kell hozzá túlságosan elrugaszkodott képzelet, hogy az ember eszébe jusson, hogy, ha egyszer majd betegeknél beválik az agykapacitást növelő, a memóriát segítő protézis, akkor készül-e a távoli jövőben az egészséges embereknek is hasonló. Úgy működhetne, akár egy mobiltelefonba helyezhető memóriakártya: vajon elérkezhet az az idő is, hogy ilyenekért álljanak sorba az emberek az elektronikus eszközök áruházaiban? Nem kizárt, hogy unokáink unokái már megtehetik majd.

Stressz ellen akupresszúrával

Az agy nap nap után számos megpróbáltatásnak van kitéve, ezért érdemes megismerkedni az akupresszúrával, hogy a stressz és a fáradtság ellen felléphessünk. Tíz fontos pontot mutatunk.

Ezt is szeretjük