Hamis húszezresek kerültek forgalomba: nagy bajba kerülhetsz, ha fizetsz velük
Hamis húszezres bankjegyek forgalomba kerülésére figyelmeztet a Magyar Rendőrség.

GettyImages-997519530
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamis húszezres bankjegyek forgalomba kerülésére figyelmeztet a Magyar Rendőrség. Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványok készülnek, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával le lehet ellenőrizni a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.

A rendőrség közleményében arra is kitért, hogy az is bűncselekményt követ el, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis.

Hamis húszezresek

A készenléti rendőrök elfogtak három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis 20 ezer forintos és 100 eurós bankjegyeket hoztak forgalomba - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Rendőrség Facebook-oldalán.

A nyomozást még tavaly májusban indították el, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések. A gyanú szerint az egyik, 29 éves férfi tavaly áprilistól készített hamis 20 ezer forintos bankjegyeket a célból, hogy azokat forgalomba hozza.

A beváltásban egy harmincéves férfi is segítette a hamisítót, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, pékárut vásárolt. Az ebből származó bevételeket elosztották. A rendőrség szerint összesen 237 hamis bankó került így a pénzpiacra.

A hamisító legalább negyven darab hamis 100 eurós bankjegyet is gyártott, amelyeket egy másik ismerősének adott át továbbértékesítésre. 

"Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket" - írja a rendőrség a bejegyzésben, akik több fotót is közzétettek a hamis bankjegyekről, és összegyűjtötték, hogy miként lehet felismerni a hamis bankjegyeket.

"Ha arra gyanakszik, hogy hamis pénzt akarnak önnek átadni, ne fogadja e! Ha már átvette, tegyen bejelentést a legközelebbi rendőri szervnél! Bűncselekményt követ el az is, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis" - figyelmeztet a rendőrség.

Veszélyre figyelmeztet az OTP: ilyen sms-eket küldenek a nevükben a csalók

Internetes csalók az OTP Bank nevében küldött sms-ekkel próbálják kicsalni az ügyfelek adatait.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük