Betiltják Európában a hagyományos villanykörtét: hamarosan eltűnik a boltokból
Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember 1-től Európában betiltják a halogénizzókat.

izzo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Világítástechnikai Társaság elnöke szerint a magyar fényforráspiacon mintegy 20%-ot képviselhet a halogén termékek aránya, amelyeket szeptember 1. után ki kell vezetni a piacról. Nagy János az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával, a kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet.

Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember 1-től Európában betiltják a halogénizzókat, helyette a LED-es technológiát kell alkalmazni, de a raktáron lévő készletet még értékesíteni lehet. Vámos Zoltán, a Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy időben felkészültek arra, hogy az Európai Unió 2018 szeptember elsejétől betiltja a halogénizzók forgalmazását.

Szerinte a világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik, a termelést pedig évek óta ennek szellemében irányítja. A halogénizzóit elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesítik, így az EU szeptember 1-től hatályos tiltása nem befolyásolja a gyártást és az értékesítést - tette hozzá.

Vámos Zoltán hangsúlyozta, a Tungsram a globális piacon prémium európai márkaként lép fel, a vállalat többnyire exportálja világítástechnikai termékeit, a termelés 95%-át 100 különböző országban értékesíti. A Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős vezetője jelezte, LED-termékeik értékesítése évről-évre 30%-kal nő, amelynek többnyire az az oka, hogy ez a részlegük elsősorban a LED-es technológiát már korábban is alkalmazó üzleti szférában van jelen, és kevésbé a lakossági fogyasztói piacon.

Környezetvédelmi oka van

Vámos Zoltán kiemelte, a Tungsram keresi azokat az utakat, ahol a világítástechnikai termékek hozzáadott értékkel hoznak hasznot. A magyar vállalat jelentős szerepet kíván betölteni a hazai és nemzetközi okosváros-projektekben, amelyekhez például már most is gyárt úgynevezett smart-ready LED lámpatesteket, amelyek képesek arra, hogy szenzorokat, wifi-berendezéseket, kamerákat fogadjanak be, és ezzel egy okoshálózat gerincét alkossák a közterületeken.

A cikk az ajánló után folytatódik

A halogéntechnológia kivonásnak környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ötször annyi energiát használnak, mind a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek. Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Nézd meg ezt is - Él és lélegzik a furcsa lámpa

Az Exhale, vagyis kilégzés elnevezésű tárgy 70 darab algával töltött mesterséges levélből készült, és meleg, zöld fényt ad. Beltéri és kültéri használatra is alkalmas - nézd meg képeken!

Ezt is szeretjük