Pórul jár, aki a zebrára lép piros lámpánál: ezt mindenhol be kellene vezetni
A kivitelezők több mint ötvenmillió forintot költöttek a nagyszerű tervre, ami sokkal hatékonyabb, mint az, ha megbüntetnének a piros lámpánál.

piros lampa
beauty and style
Top olvasott cikkek

A piros, az tilos. Ezt jó esetben legkésőbb az általános iskola első osztályára minden gyerek megtanulja, ám sokan felnőttkorukban fittyet hánynak erre. Nos, a világ egyik távoli szegletében megelégelték ezt.

Szó se róla, nagyon könnyű türelmetlennek lenni egy olyan világban, ahol úton-útfélen mást sem hallani, minthogy az idő pénz, ezért nincs mese, rohanni kell. Egyesek kezéből éppen csak a zsebóra hiányzik, és már jelentkezhetnének is az Alice csodaországából ismert, örökké késésben lévő, fehér nyúl szerepére. 

Pórul jár, aki a zebrára lép piros lámpánál

Ugyan ki más állhatott volna elő elsőként egy ilyen eszement, mégis zseniális ötlettel, ha nem a kínaiak? Merthogy ott is sok a felpaprikázott ember, Daye városa viszont megtalálta a módját, hogy idejében lehűtse a népet: a legforgalmasabb utakon a zebrák végén különleges szenzorokkal felszerelt oszlopokat telepítettek, melyek azonnal működésbe lépnek, és vízsugárral locsolják le a járókelőket, ha képtelenek megvárni a szabad jelzést.

Több mint ötvenmillió forintot költöttek erre

Ne gondold, hogy a szabálytalankodók egy kis fürdőzéssel megúszhatják a dolgot, a városvezetés ugyanis arcfelismerő rendszereket is társított a zebrákhoz, hogy még kellemetlenebb helyzetbe hozzák a gyalogosokat. A mesteri projekt kivitelezésére 1,3 millió kínai jüant, vagyis nagyjából 52 millió forintot költöttek. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, mert a vizet kellemes hőmérsékletűre állították, illetve naponta cserélik is, hogy elkerüljék a szennyeződéseket.

Ördögien okos módszer a gyorshajtók ellen

A közlekedési balesetek nagy részét a gyorshajtók okozzák, nem véletlen, hogy a sebességhatár átlépését a világon mindenhol büntetik. Ezzel azonban nem sikerül ténylegesen megszüntetni a problémát, ezért az izlandiak egy ötletes és sokkal hatékonyabb módszert vezettek be.

Ezt is szeretjük