Így vernek át egész életedben egyetlen villanykörtével
Nem jönnél rá, hogyan
Hallottál már a tervezett elavulás elméletéről?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzelj el egy olyan világot, ahol minden tárgyat, ami ma fogyóeszköznek számít, csak egyszer kellene megvásárolnod, és kitartana egész életed során, sőt, akár még az unokáidat is szolgálná. Talán ez nem is lehetetlen.

Lehet, hogy sok olyan használati tárgyhoz tartozik olyan elkészítési eljárás, amivel sokkal időállóbb terméket lehet létrehozni, mint amilyeneket jelenleg forgalmaznak - ez a tervezett elavulás elmélete, amelyet összeesküvés-elméletként tartanak számon.

Villanykörte-összeesküvés

Egy 2010-es dokumentumfilm szerint a 20. század előtt úgy tervezték és gyártották az árucikkeket, hogy azok a lehető legtartósabbak legyenek, és még nagyon sokáig, akár generációkon keresztül ne kelljen belőlük újat venni.

Ám az 1920-as évekbeli gazdasági válság során bizonyos cégek rájöttek, hogy sokkal többet profitálhatnak abból, ha direkt olyan termékeket gyártanak, amelyek idő előtt tönkremennek, elromlanak. Bejött az ötlet, és kialakult a fogyasztói társadalom.

A film címe Villanykörte-összeesküvés, ez pedig nem véletlen: a készítők szerint az első tárgy, amelynek rontották a minőségét, a villanykörte volt. Nem légből kapott az elmélet, a dokumentumfilm megtörtént eseményeken alapul. Ezt támasztja alá annak az izzónak az esete is, amelyet 1901-ben szereltek fel a kaliforniai Livermore 6. számú tűzoltóságán, és a mai napig ég - ide kattintva te is megnézheted.

Így spórolj havonta 10 ezer forintot

Jó lenne félretenni egy kicsit, de fizetésemelésre nem számíthatsz? Van néhány ötletünk, hogyan spórolj!

Mi romlik el?

Az elmélet szerint a villanykörtén kívül olyan árucikkek is áldozatául estek az összeesküvésnek, mint a harisnyanadrág, amely száz évvel ezelőtt még sokkal masszívabb anyagból készült, nehezebben szakadt el, és tovább maradt jó állapotban.

Nemcsak a ruhákat gyártják gyengébb kivitelezésben: a másik nagy kategória az elektronikai és műszaki cikkek csoportja, amelyek esetében nemcsak az abszolút romlást vették fel a pakliba, de a kisebb, ám pótolhatatlan, illetve nagyon drága alkatrészek meghibásodását is.

Ha javíttat a vevő, kaszál a gyártó, de ha nem, akkor is, sokan inkább újat vesznek, mert azt gondolják, még így is jobban járnak, mint ha egy bizonytalan, régebbi tárgyra költenének vagyonokat.

Ördögi kör

Kétélű dolog a tervezett elavulás elmélete, mert bár a módszer nagy mennyiségű hulladékot képez, és felesleges költségeket generál, ugyanakkor serkenti a gazdasági növekedést, és munkahelyeket biztosít. Persze, ha az embernek nem lenne ennyi kiadása, nem lenne szüksége annyi pénzre, tehát egy háztartásban nem is kellene mindenkinek dolgoznia.

Ezt is szeretjük