Nem ember csinálta! Itt a magyarázat a rejtélyes szibériai lyukakra

Több mint hetven méter mély lyukakra bukkantak Szibériában. Kiderült, mi hozta létre őket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrégiben hatalmas lyukakra bukkantak a földben a Szibéria északi részén húzódó gázmezőkön. A becslések szerint a kráterek legalább hetven méter mélyek, és harminc méter szélesek, és eleinte senki sem tudta, hogyan kerültek oda - csak annyi volt biztos, hogy nem ember csinálta őket.

A héten azonban kiderült, mi a magyarázat a tátongó lyukak kialakulására, és a dolog elég aggasztó - egy orosz kutatócsoport elmondta, metángázszivárgás miatt keletkeztek a kráterek. Az Index.hu szerint a metán a globális felmelegedés miatt olvadó permafroszt, azaz öröké fagy alatt lévő területek alól szabadult fel.

"Andrej Plehanov, a kutatócsoport vezetője szerint az olvadást a kivételesen meleg 2012-es és 2013-as nyár okozta, amikor az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal magasabb volt a szokásosnál a térségben. Plehanov szerint a rendkívüli időjárás miatt a permafroszt megolvadt, beszakadt, és így kiszabadult az alatta felhalmozódott metán" - írja az Index.hu.

A folyamat mindenképp veszélyes a bolygónk szempontjából, ha ugyanis ez egy olyan gázmezőn történik meg, melynek a közelében települések vannak, alattuk is beszakadhat a föld.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Tényleg földönkívüliek építették?

Ha valaminek nem ismerjük a származását, azt hajlamosak vagyunk természetfeletti erő vagy éppen a földönkívüliek közreműködésének tulajdonítani. Megmutatjuk, hol sejti a világ az idegenek közbeavatkozását.

7 építmény a Földön, amit a földönkívülieknek tulajdonítanak - Fotók!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kép: desecretizari.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük