Gyorsabb lehet az evolúció, mint gondolták: még a kutatókat is meglepte, de pár év is számít
Akár négyszer gyorsabb lehetett az evolúció, mint ahogyan ezt eddig gondolták.

GettyImages-1392618158
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár négyszer gyorsabb lehetett az evolúció, mint ahogyan ezt eddig gondolták, derül ki egy új kutatásból. Bizonyos fajoknál akár néhány év alatt is megtörténhetett az evolúciós előrelépésnek nevezett nagy változás, írja a HVG

A vadon élő állatcsoportokkal kapcsolatos eredmények még a kutatókat is meglepték. 

Gyorsabb lehet az evolúció

Az ausztrál kutatók 19 vadon élő állatcsoportot vizsgáltak, átlagban 30 évig. A legrövidebb vizsgált időszak 11 évig, míg a leghosszabb 63 évig tartott. A terepvizsgálatok eredményeit a kutatók a Science folyóiratban publikálták. 

A vizsgálatok során összegyűjtött 2,6 millió órányi adatot a kutatók ezután a vizsgálatban részt vevő egyes állatok genetikai információival kombinálták. Háromévnyi munka után sikerült számszerűsíteniük, hogy mekkora fajváltozást eredményezett a természetes szelekció és a genetika. 

GettyImages-690054752
Fotó: Ian_Redding / Getty Images Hungary

A vizsgálatokból kiderült, hogy sokkal több a genetikai különbség az egyes fajokban, mint ahogyan azt korábbi becslések alapján hitték. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az evolúció, azaz a folyamat, melyben megváltoznak a biológiai populációk örökölhető tulajdonságai az egymást követő generációkban, gyorsabban megy végbe, mint ahogyan azt Darwin eredetileg gondolta. Ő úgy vélte, hogy az evolúció egy nagyon lassú folyamat, de korábbi kutatások már kimutatták, hogy egyes fajoknál ez akár néhány év alatt megtörténhet. 

A kutatásban részt vevő egyik ökológus ezzel kapcsolatban fel is hozott egy példát. Az éjszakai lepkék csoportjába tartozó nyírfaaraszolók (vagy szürke pettyesaraszolók) az ipari forradalom előtt túlnyomórészt fehérek voltak az Egyesült Királyságban. A légszennyezés később fekete korommal borította be az épületeket és a fákat az országban, így a fekete színű lepkéket kevésbé tudták észrevenni a rájuk vadászó madarak. A színváltozás tehát túlélési előnyt jelentett a számukra. Emiatt hamarosan a fekete lepkék kezdték el uralni a populációt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek rá, hogy mivel ez a mostani az első ilyen jellegű és léptékű tanulmány, még nem jelenthető ki százszázalékosan, hogy gyorsabb a fejlődés. Az azonban szinte biztosnak tűnik, hogy több az evolúció üzemanyaga (ez a szakkifejezés a fajon belüli genetikai különbségekre utal), mint ahogy azt korábban gondolták.

Az éghajlatváltozás egyre intenzívebb hatásai miatt fontos minél többet megtudni az állatok alkalmazkodási képességeiről. Az ezzel kapcsolatos kutatásokból kiderülhet, hogy mely fajok lesznek képesek a túlélésre, és melyek nem. 

8 összehasonlító kép ma élő állatokról és őseikről: igazi óriások éltek régen a Földön

Egykor a Föld bolygót tényleg hatalmas óriások népesítették be, néhány ma élő állat egészen picinek tűnik az őséhez képest.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük