A legelesettebbeknek nem jut elég segítség a gyógypedagógusok alacsony fizetése miatt: egyre rosszabb a helyzet
Hatalmas a hiány gyógypedagógusokból Magyarországon, ráadásul nagyon nagy ütemben növekszik a foglalkozásra szoruló gyerekek száma.

GettyImages-1287364047
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatalmas a hiány gyógypedagógusokból Magyarországon, ráadásul nagyon nagy ütemben növekszik a foglalkozásra szoruló gyerekek száma.

A Népszava megkérdezett néhány szakértőt a témával kapcsolatban, akik elmagyarázták, hogy mik okozzák ezeket a problémákat.

Gyógypedagógus-hiány 

Mitre-Károlyi Márta, a Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke elmondta a Népszavának, hogy bár két éve visszavonult gyógypedagógusként, most mégis visszahívták, mert nem volt elég ember. A szakember szerint nagyon alacsony a fiatalok száma a gyógypedagógus-szakmában. Ennek szerinte az a legfőbb oka, hogy alacsonyak a fizetések. Egy pályakezdő gyógypedagógus fizetése bruttó 260 ezer forint, amelyhez még bruttó 9-10 ezer forint gyógypedagógiai pótlék jár.

GettyImages-599248396
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Fehér Tibor gyermekpszichológus, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja szintén hasonló tapasztalatokról számolt be a lapnak. A pszichológus több olyan esetről is tud, amikor egy sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyereknek heti két foglalkozást írtak elő, de ezt nem kaphatta meg a fejlesztő- és gyógypedagógus-hiánynak köszönhetően.

Bár a gyógypedagógusok száma 2010-hez képest napjainkra 5700-ról 10 ezerre nőtt, a foglalkozásra szoruló gyermekek száma ennél gyorsabban növekszik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021/2022-es tanévre vonatkozó adatai szerint az SNI-s gyerekek száma egy év alatt 92,8 ezerről 97,3 ezerre nőtt, ami hatalmas ugrás. Közülük ráadásul a súlyos tanulási zavarokkal küzdő gyerekek száma nőtt a legnagyobbat, összesen 12 százalékot, így a számuk most  45,3 ezer. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A KSH úgy véli, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek száma a diagnosztikai állapotfelmérési eszközök korszerűsödése miatt nőtt ekkorát, de a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint vannak más, fontosabb okok is. 

Szerintük a növekedésben nagy szerepe van az iskolaérettségi vizsgálatok szigorításának és a hatéves kortól kötelező beiskolázásnak. Ezek miatt sok gyerek éretlenül került be az iskolai rendszerbe, és nem kaptak fejlesztő oktatást. A koronavírus még tovább rontott ezeknek a gyerekeknek a helyzetén.

A házak oldalára fest táblákat a tanár, mert bezárt az iskola: az utcán tart órákat az indiai szegény gyerekeknek

India egyes területein csak vágyálom az, hogy minden tanulónak legyen saját számítógépe, sőt sok településen az internet sem elérhető. A 34 éves Deep Narayan Nayak azonban úgy döntött, ezek a hiányosságok nem akadályozhatják meg őt a tanításban, a gyermekeket pedig az alaptudás megszerzésében.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük