Fogorvosi kezelés, műtét vár a gyerekre? Ez a magyar könyv sokat segít most nektek

A Mi fog történni? című könyv minden fogászati beavatkozástól tartó gyerek számára hasznos lehet.

fogorvos-gyerek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kisgyerek életében van olyan időszak, amikor tart az orvosnál tett látogatástól, különösen, ha fogászati kezelésről van szó. Vannak közöttük egyszerűbb és nehezebb esetek is, akiket érdemes komolyabban felkészíteni a kezelésre.

Az SNI - sajátos nevelési igényű - gyerekek szüleinek egy ilyen szituáció extra adag fejtörést okozhat. Különösen nekik segít sokat a Bethesda Gyermekkórház által kiadott 'Mi fog történni?' című mesekönyv, mellyel könnyebb felkészülni az altatásra, műtétre, fogászati beavatkozásra. Bár eredetileg nem ez volt a cél, de a könyv hatékony segítség a magyarul nem beszélő, például ukrán gyerekek ellátása során is.

Felkészülés a fogászati beavatkozásra

- Egy speciális bánásmódot igénylő kisgyermek számára - aki gyakran még egy rövid ideig tartó kooperációra sem képes - az, hogy be kell ülnie egy fogorvosi székbe, rettenetes stresszel jár. Sokuknál a fogápolás minimuma sem biztosítható, az ellátásuk pedig kimerült sok esetben abban, hogy bódításban kihúzták a problémát okozó fogakat - vallja dr. Jáky László, a Bethesda Gyermekkórház SNI fogászati ambulanciájának vezető főorvosa.

beliv
Fotó: Zoltán Moldvay

A speciális ellátási formát évente mintegy 200 gyermek tudja igénybe venni, heti két műtéti nappal számolva. A fogkezelést altatásban végzik, és általában még a műtét napján hazamehetnek a gyermekek. S miként készíthető fel egy SNI-s, autista, nehezen kooperáló gyermek az altatásra, műtétre? Egyszerű folyamatábrákkal, a kórház bemutatásával, a szülők felvértezésével - mindezt egy keményfedeles, a valóságot tükröző grafikai világgal megteremtett mesekönyvben.

A szerző, Z. Kiss Adrienn maga is érintett édesanya:

- 2018-ban jártunk először a Bethesda Gyermekkórház SNI fogászatán autista kisfiammal. Végtelen hálát éreztem a kórházi ellátás után, nem csupán azért, mert meggyógyították a fiam fogát, hanem azért is, mert olyan környezetben történt mindez, ahol én is biztonságban éreztem magam. Kórtermi történetünk az első könyvembe is belekerült, ami miatt sorstárs anyukák szinte minden hónapban megkerestek, és kérdéseket tettek fel nekem: mi fog történni, mire kell/lehet otthon felkészülni? Ugyanazt a bizonytalanságot, félelmet éreztem rajtuk, amit magam is tapasztaltam az első kezelés előtt. Innen jött az ötlet, hogy szülessen meg egy könyv, amiben benne van minden információ és vizuális segítség a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hatalmas összefogással, szakemberekkel egyeztetve egy olyan könyvet készítettünk, amiben mesés történettel, rajzos napirenddel, és QR-kódok segítségével fényképekkel és videóval is kiszámíthatóvá - és reményeim szerint - barátságosabbá tudjuk tenni a kórházi kezelést autista és más SNI-s gyermekeknek és szüleiknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Bethesda Gyermekkórház alapítványa rendkívül fontosnak tartja a családokkal való kommunikációt és annak minden eszközét, ezért vállalta a kiadás teljes költségét, mely lehetővé teszi, hogy minden műtétre kiírt gyermek ajándékba kapja a könyvet, és ezzel készülhessen a számára ismeretlen kalandra.

Külföldi gyerekeknek is

Bár eredetileg nem erre szánták, de e könyv - köszönhetően a nyelvi kompetenciákat kevéssé igénylő vizuális kialakításának - hasznos segítség a Bethesda Gyermekkórházba kerülő, magyarul nem beszélő gyermekek kezelése során is. A kórháznak már komoly tapasztalata van a nyelvet nem beszélő, más kulturális környezetből érkező gyermek páciensek kezelésében - gondoljunk például a kárpátaljai, török, szerb vagy holland SMA-betegekre -, így nem volt kérdés, hogy az intézménybe kerülő ukrán gyermek páciensek szorongásainak, bizonytalanságainak oldására is felhasználják e speciális könyvet.

A fogszabályozás története képeken

Az elmúlt évszázadok során ugrásszerűen fejlődött az orvostudomány, a fogak szabályozásánál már nemcsak a funkcióra figyeltek, hanem az esztétikára, a praktikusságra, a stabilitásra és a könnyű kezelhetőségre is.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük