Már több mint 4000 éve feltalálták a fogszabályzót: így változott a történelem során
Nagyjából 4000 éve létezik fogszabályzó, az idők folyamán - szerencsére - rengeteget változott a kinézete.

GettyImages-1230337907
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogszabályozás története egészen az ókori Egyiptom időszakára nyúlik vissza, akik aranyból készült drótokat használtak a fogak kiegyenesítésére. 

Egészen a 18. századig várattak magukra az első praktikus(abb) fogszabályzók, melyek a 20. század elején tökéletesedtek, és nagyjából elérték ma is ismert formájukat, már csak egy-két finomhangolást végeztek rajtuk.

A fogszabályozás története

Az elmúlt évszázadok során ugrásszerűen fejlődött az orvostudomány, a fogak szabályozásánál már nemcsak a funkcióra figyeltek, hanem az esztétikára, a praktikusságra, a stabilitásra és a könnyű kezelhetőségre is. Érdemes visszatekerni az idő kerekét, és belepillantani a képek, régi ábrázolások segítségével, hogy egykor hogyan néztek ki a fogszabályzók.

(Cikken belüli képek forrása: Roger Forshaw / *Egyiptomi Múzeum, Kairó, Getty Images Hungary, Hoffmann-Axthelm, History of Dentistry, 210-14. o. / bonhams.comRolf G. Behrents / ajodo, American Association of Orthodontists / ajodo, University of Michigan Dental Library's / Flickr Dentistry Collection, Sanao / Wikimedia Közkincs, borítókép forrása: Getty Images Hungary, ajánlóképek forrása: Egyiptomi Múzeum, Kairó és Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük