Már több mint 4000 éve feltalálták a fogszabályzót: így változott a történelem során
Nagyjából 4000 éve létezik fogszabályzó, az idők folyamán - szerencsére - rengeteget változott a kinézete.

GettyImages-1230337907
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogszabályozás története egészen az ókori Egyiptom időszakára nyúlik vissza, akik aranyból készült drótokat használtak a fogak kiegyenesítésére. 

Egészen a 18. századig várattak magukra az első praktikus(abb) fogszabályzók, melyek a 20. század elején tökéletesedtek, és nagyjából elérték ma is ismert formájukat, már csak egy-két finomhangolást végeztek rajtuk.

A fogszabályozás története

Az elmúlt évszázadok során ugrásszerűen fejlődött az orvostudomány, a fogak szabályozásánál már nemcsak a funkcióra figyeltek, hanem az esztétikára, a praktikusságra, a stabilitásra és a könnyű kezelhetőségre is. Érdemes visszatekerni az idő kerekét, és belepillantani a képek, régi ábrázolások segítségével, hogy egykor hogyan néztek ki a fogszabályzók.

(Cikken belüli képek forrása: Roger Forshaw / *Egyiptomi Múzeum, Kairó, Getty Images Hungary, Hoffmann-Axthelm, History of Dentistry, 210-14. o. / bonhams.comRolf G. Behrents / ajodo, American Association of Orthodontists / ajodo, University of Michigan Dental Library's / Flickr Dentistry Collection, Sanao / Wikimedia Közkincs, borítókép forrása: Getty Images Hungary, ajánlóképek forrása: Egyiptomi Múzeum, Kairó és Getty Images Hungary)

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük