Tényleg egészségesebb lesz a gyerek foga elektromos fogkefével? A fogorvost kérdeztük

Dr. Schrick Szabina elmondja, hány éves kortól használható elektromos fogkefe.

elektromos-fogkefe-kislany
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg hagyományos fogkefével percenként nagyjából 300 mozdulatot vagyunk képesek végezni, addig az elektromos fogkefék - típustól függően - minimum 3000 mozdulatot tesznek meg ennyi idő alatt. Tehát elektromos fogkefével - helyes használat mellett - alaposabb munkát lehet végezni, mint a hagyományossal.

Nem véletlen, hogy évről évre egyre több felnőtt teszi le voksát az elektromos fogkefe mellett hazánkban is. De vajon mi a helyzet a gyerekekkel? Érdemes akár már az óvodás korosztálynak is használnia? Megkérdeztük dr. Schrick Szabinát, a Real Evadent Kft. gyermekfogorvosát a témában.

- Hány éves kortól javasolható a kicsik számára elektromos fogkefe használata?

- Az elektromos fogkeféket hároméves kor alatt nem ajánljuk, ezután is csak szülői felügyelet mellett - a gyártó használati utasításának megfelelően. A kisebbek fogát eleinte mi mossuk meg, majd fokozatosan átengedhetjük nekik. 6-7 éves korig mindenképp segítsünk be a fogmosásba, illetve ellenőrizzük le a végén az eredményt. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, hiszen időt és szabadságot is kell hagynunk nekik az egyedüli próbálkozáshoz, hogy tudjanak fejlődni. Ebben a plakkfestő tabletták és folyadékok is segítségünkre lehetnek, egyértelműen megmutatják, hol maradt esetleg lepedék. Az elektromos fogkefék hatékonyabb fogmosást tesznek lehetővé, mivel a kicsik mozgáskoordinációja még nem elég fejlett a tökéletes fogmosáshoz. Tudni kell azonban, hogy az elektromos fogkefékkel más a fogmosás technikája, ha a szülők maguk nem azt használják, akkor érdemes a fogorvos vagy a szájhigiénikus segítségét kérni.

- Sokféle modellből választhatunk, ha a gyermekünk is részt vehet a fogkefe kiválasztásban, akkor sokszor nagyobb kedvvel is mos vele fogat utána. A gyártók több különböző színnel, a legkedveltebb mesefigurákkal próbálnak a gyerekek kedvére tenni.

- Az ideális elektromos gyerekfogkefe kiválasztásakor mire érdemes figyelni?

- A felnőttfogkefékhez hasonlóan két alaptípusból választhatunk: az egyik a körfejű, körkörös mozgású fogkefe - például Oral-B -, a másik a szónikus, amely sepregető mozgást végez - ilyen például a Philips Sonicare. Mint a hagyományos kézi fogkefénél, itt is érdemes figyelni, hogy csúszásmentes markolatú, kisebb fejű fogkefét válasszunk, amivel a hátsó fogak is jól elérhetőek. A gyermekfogkefefejeket általában puhább sörtékkel látják el, hogy túlzott nyomás esetén se okozzon kárt a lágyrészeken és a fogakon.

Választhatunk egyszerűbb és okosabb modellek közül, léteznek már nyomásérzékelő fogkefék is, melyek jeleznek, ha a gyerek túlzottan rányomja a fogkefét. Az okosabb modellekhez léteznek ingyenesen letölthető alkalmazások, amik játékosan segítik a fogmosást, mérik az időt, dallamokkal szórakoztatva a gyerekeket hosszabb, alaposabb fogmosást tesznek lehetővé. A szórakoztató és egyben oktató kisfilmek, ábrák a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt segítséget nyújtanak a helyes szájápolásban.

- A fogak és az íny találkozásánál lévő rész alaposabban tisztítható elektromos fogkefével, mint hagyományossal. Mondhatjuk, hogy a későbbi fogínybetegségek és a fogínysorvadás megelőzhető elektromosfogkefe-használattal?

- Az elektromos fogkefe nagy előnye, hogy a fej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, kevesebb kézi munkát és kézügyességet igényel. A megfelelő technikát alkalmazva hatékonyabb, mint a hagyományos fogkefék. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek rendszeresebben, alaposabban és hosszabban mosnak fogat elektromos fogkefével, ezért szívesen ajánljuk őket. A gyermekkorban kialakított helyes fogmosási szokások képezik az egész életre szóló megfelelő szájápolás alapját. Aki ebben a korban elsajátítja a helyes fogápolást, az a későbbiekre nagyban csökkentheti a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét.

Házi megoldások fogfájásra

Fogfájás esetén mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megszüntesse a sokszor egészen kínzó fájdalom hátterében álló okokat. Sajnos azonban nem mindig tud az ember azonnal rohanni a rendelőbe, ilyenkor átmenetileg otthon próbálja kordában tartani az állapotot.

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük