Tényleg egészségesebb lesz a gyerek foga elektromos fogkefével? A fogorvost kérdeztük
Dr. Schrick Szabina elmondja, hány éves kortól használható elektromos fogkefe.

elektromos-fogkefe-kislany
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg hagyományos fogkefével percenként nagyjából 300 mozdulatot vagyunk képesek végezni, addig az elektromos fogkefék - típustól függően - minimum 3000 mozdulatot tesznek meg ennyi idő alatt. Tehát elektromos fogkefével - helyes használat mellett - alaposabb munkát lehet végezni, mint a hagyományossal.

Nem véletlen, hogy évről évre egyre több felnőtt teszi le voksát az elektromos fogkefe mellett hazánkban is. De vajon mi a helyzet a gyerekekkel? Érdemes akár már az óvodás korosztálynak is használnia? Megkérdeztük dr. Schrick Szabinát, a Real Evadent Kft. gyermekfogorvosát a témában.

- Hány éves kortól javasolható a kicsik számára elektromos fogkefe használata?

- Az elektromos fogkeféket hároméves kor alatt nem ajánljuk, ezután is csak szülői felügyelet mellett - a gyártó használati utasításának megfelelően. A kisebbek fogát eleinte mi mossuk meg, majd fokozatosan átengedhetjük nekik. 6-7 éves korig mindenképp segítsünk be a fogmosásba, illetve ellenőrizzük le a végén az eredményt. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, hiszen időt és szabadságot is kell hagynunk nekik az egyedüli próbálkozáshoz, hogy tudjanak fejlődni. Ebben a plakkfestő tabletták és folyadékok is segítségünkre lehetnek, egyértelműen megmutatják, hol maradt esetleg lepedék. Az elektromos fogkefék hatékonyabb fogmosást tesznek lehetővé, mivel a kicsik mozgáskoordinációja még nem elég fejlett a tökéletes fogmosáshoz. Tudni kell azonban, hogy az elektromos fogkefékkel más a fogmosás technikája, ha a szülők maguk nem azt használják, akkor érdemes a fogorvos vagy a szájhigiénikus segítségét kérni.

- Sokféle modellből választhatunk, ha a gyermekünk is részt vehet a fogkefe kiválasztásban, akkor sokszor nagyobb kedvvel is mos vele fogat utána. A gyártók több különböző színnel, a legkedveltebb mesefigurákkal próbálnak a gyerekek kedvére tenni.

- Az ideális elektromos gyerekfogkefe kiválasztásakor mire érdemes figyelni?

- A felnőttfogkefékhez hasonlóan két alaptípusból választhatunk: az egyik a körfejű, körkörös mozgású fogkefe - például Oral-B -, a másik a szónikus, amely sepregető mozgást végez - ilyen például a Philips Sonicare. Mint a hagyományos kézi fogkefénél, itt is érdemes figyelni, hogy csúszásmentes markolatú, kisebb fejű fogkefét válasszunk, amivel a hátsó fogak is jól elérhetőek. A gyermekfogkefefejeket általában puhább sörtékkel látják el, hogy túlzott nyomás esetén se okozzon kárt a lágyrészeken és a fogakon.

Választhatunk egyszerűbb és okosabb modellek közül, léteznek már nyomásérzékelő fogkefék is, melyek jeleznek, ha a gyerek túlzottan rányomja a fogkefét. Az okosabb modellekhez léteznek ingyenesen letölthető alkalmazások, amik játékosan segítik a fogmosást, mérik az időt, dallamokkal szórakoztatva a gyerekeket hosszabb, alaposabb fogmosást tesznek lehetővé. A szórakoztató és egyben oktató kisfilmek, ábrák a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt segítséget nyújtanak a helyes szájápolásban.

- A fogak és az íny találkozásánál lévő rész alaposabban tisztítható elektromos fogkefével, mint hagyományossal. Mondhatjuk, hogy a későbbi fogínybetegségek és a fogínysorvadás megelőzhető elektromosfogkefe-használattal?

- Az elektromos fogkefe nagy előnye, hogy a fej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, kevesebb kézi munkát és kézügyességet igényel. A megfelelő technikát alkalmazva hatékonyabb, mint a hagyományos fogkefék. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek rendszeresebben, alaposabban és hosszabban mosnak fogat elektromos fogkefével, ezért szívesen ajánljuk őket. A gyermekkorban kialakított helyes fogmosási szokások képezik az egész életre szóló megfelelő szájápolás alapját. Aki ebben a korban elsajátítja a helyes fogápolást, az a későbbiekre nagyban csökkentheti a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét.

Házi megoldások fogfájásra

Fogfájás esetén mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megszüntesse a sokszor egészen kínzó fájdalom hátterében álló okokat. Sajnos azonban nem mindig tud az ember azonnal rohanni a rendelőbe, ilyenkor átmenetileg otthon próbálja kordában tartani az állapotot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Ide kattintva nézd meg a sorozat első részét, melyben Szily Nóra Pásztor Annával beszélget a szerelem múlandóságáról és a monogámia örök kérdésérő

Promóció

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük