Mikor érdemes fogszabályozásra vinni a gyereket? A szakorvost kérdeztük

Létezik ideális életkor a fogszabályozás megkezdésére? Dr. Remport Boglárkát kérdeztük.

fogszabalyzo-kislany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg minden szülő fejében megfordul a gondolat, aki cumit ad a gyerekének, vajon lesz-e később következménye a kicsi fogsorára nézve. Később, amikor még csak tejfogai vannak a kicsinek, ám azok láthatóan rendellenesen fejlődnek, ugyancsak felmerülhet a kérdés: vajon érdemes megmutatni fogszabályozó szakorvosnak, vagy korai még?

Ha pedig már világos, hogy szükség van fogszabályozóra, ám a gyerek nem szeretne állandó készüléket viselni, milyen alternatívák léteznek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük meg dr. Remport Boglárka fogszabályozó szakorvost.

- Létezik olyan cumi, ami nyugodt szívvel adható, nem okoz később deformitást a fogazatban? Illetve mennyi idős korig használható biztonsággal a cumi, ha nem akarjuk, hogy a későbbiekben fogászati probléma legyen belőle?

- A cumi használata négyéves korig nem okoz maradandó elváltozást az arcon, mert a növekedés során automatikusan kijavítódnak az általa okozott problémák. Gond akkor lehet, ha a gyermek jóval idősebb koráig használja. Ilyenkor nyitott harapás és nyelvlökéses nyelés alakul ki, azaz elöl nem ér össze az alsó és a felső fogsor. A nyelv beszokik a fogsorok közé, fenntartva ezt az állapotot. Emellett a felső fogív túl keskennyé fejlődik, a felső frontfogak előreállhatnak, az alsó állkapocs pedig hátra szorul, rossz irányba növekszik. Ezek az elváltozások az arcon is látszanak. Tehát a cumi, ami a fogsorok közé kerül, a fenti problémákat okozhatja. Létezik azonban egy olyan speciális, cumizásra alkalmas eszköz, az úgynevezett pitvarlemez, ami akár ki is javíthatja a hagyományos cumi okozta problémákat, ha még nem túl kifejezett a rendellenesség. Ezt a cumihoz hasonlító készüléket az ajkak és a fogak között, a szájpitvarban tartja a gyermek.

- Olyan eleme nincsen, ami a fogsorok közé vehető, így nem okoz sem nyitott harapást, sem hozzá kapcsolódó problémákat. A pitvarlemez - vagy gyógycumi - használatát a fogszabályozó szakorvos javasolhatja, ha úgy látja, hogy szükséges az ajak- és arcizmok erősítésével normalizálni az izomfunkciót és harmonizálni az arcot.

- Létezik ideális életkor a fogszabályozás megkezdésére? Sok helyen a hétéves kort jelölik meg. Ennek van alapja, vagy inkább az egyéni sajátosságok számítanak?

- A szakemberek hétéves kor körül javasolják az első fogszabályozási szűrővizsgálatot, azonban az egyéni sajátosságok döntik el a fogszabályozó kezelés kezdő időpontját. A nemzetközi ajánlásokkal összhangban a magyar fogszabályozó szakorvosok is ezt az életkort javasolják az első szakorvosi vizsgálatra. Az esetek többségében ilyenkor már felismerhetők a fogszabályozást igénylő elváltozások, és meghatározható a kezelés kezdetének ideális ideje. Nem feltétlenül indítjuk el tehát a fogszabályozást hétéves korban, rögtön az első vizit után. A szakember a vizsgálat alkalmával általában tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes visszavinni a gyermeket kezelésre. Minden fogszabályozási fázisnak megvan ugyanis a maga ideális kezdő életkora, amikor a tervezett terápiát a legjobb eredménnyel lehet elvégezni. Ahogy nő és érik a gyermek, szűkülnek a lehetőségek bizonyos fogszabályozási problémák viszonylag egyszerű készülékekkel történő kezelésére, mert a csontozat egyre érettebb, fejlettebb. Az idő előrehaladtával a fogsorok és az arc egyre lassabban és korlátozottabban reagál a kezelésekre.

- Mik azok a szülő számára talán kevéssé egyértelmű jelek, melyek láttán érdemes felkeresni fogszabályozó szakorvost?

- A torlódott, a kifelé vagy befelé álló frontfogak egyértelmű jelei annak, hogy fogszabályozás szükséges. Ezeket az elváltozásokat általában észreveszik a szülők, és felkeresik a szakorvost. Ami kevésbé szembetűnő, viszont érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni vele, ha a gyermek arcát, fogsorait nem látjuk szimmetrikusnak. Ez az eltérés például körülbelül nyolcéves korban egy rövid kezelés eredményeként sokszor jó eséllyel korrigálható. Keressünk fel szakembert, ha a fogsorok nem érnek össze bizonyos fogaknál, vagy a felső fogsor túlságosan sokat elfed az alsóból, ezek ugyanis a csontnövekedés kiteljesedésének útjában állhatnak. Időben megkezdett állcsont-ortopédiai kezeléssel sokat javíthatunk olyan problémákon, mint a túl előreálló vagy hátul ragadt alsó vagy felső fogsor. Ugyancsak kevéssé szembetűnő, ha egy fog az állcsontban maradt, és nem tört át. Úgy vehetjük észre a problémát, ha a jobb és bal oldali fogakat középről haladva megszámoljuk, a rendellenes oldalon kevesebb fogat találunk. Ilyenkor is érdemes szakemberrel megvizsgáltatni a gyermeket.

- Ha a gyerek nem szeretne rendes fogszabályzót, érdemes-e próbálkozni az éjszakaival? Önmagában ér-e valamit a viselése, milyen esetekben lehet jó megoldás?

- A mai, modern fogszabályozásban van már megoldás arra az esetre is, ha a gyermek nem szeretne rögzített készüléket. Az alignerek olyan 3D-technikával nyomtatott, átlátszó fóliák, melyek a hagyományos fogszabályzók kezelési eredményeit hozzák. Ebben az esetben a fogmintákat a kezelés tervezett menetének megfelelően előkészítik, a fogmozgásokat szakaszokra osztják, és minden egyes szakasz információját beépítik az adott fóliába. A gyermek ezeket a fóliákat egy-két hétig hordja, majd a soron következőre vált, a régit elhagyja - egy átlagos fogászati kezelés során tehát több fóliára is szükség van. Minden egyes fóliába egy picit más információ van beépítve, ami aztán a hordás idején átadódik a fogaknak. Az alignerek is csak akkor tudják azonban kifejteni a hatásukat, ha napi 21-22 órát hordja őket a gyermek. Fémallergiásoknak, előadóművészeknek, fúvós hangszeren játszóknak is ideális megoldás az aligner fogszabályozó.

- Tehát bármely készülékről legyen is szó, az éjszakai viselés önmagában kevés?

- Különféle kezelési célok léteznek, és ezekhez más-más eszköz a legjobb választás. Amennyiben rögzített készülékkel vagy alignerrel indokolt fogszabályozni, a klasszikus kivehető készülék viselése nem ideális alternatíva. A legtöbb esetben egymást nem pótolják, nem felcserélhetőek, így érdemes hallgatni a szakember tanácsára a készülékválasztással kapcsolatban. A köznyelvben éjszakai fogszabályozónak hívott klasszikus kivehető fogszabályozók legtöbbje egyébként sem csak az éjszakai hordásra lett kifejlesztve. A legtöbb kivehető készüléket - tehát nem csak az alignereket - nappali és éjszakai hordásra rendelik a szakemberek. Amennyiben a gyermek az ilyen, fogakat, csontot aktívan mozgató kivehető fogszabályozóját csak alváskor hordja, a kezelés valószínűleg nem éri el a célját. Egy olyan eszköz létezik, amit elegendő éjszaka a szájban tartani. Ez az úgynevezett retenciós készülék, melynek célja az elért eredmény megtartása, tehát a fogak visszarendeződését akadályozza meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Amíg csak tejfogai vannak a gyereknek, ám azok láthatóan rendellenesen fejlődnek, érdemes-e időpontot kérni fogszabályozó szakorvoshoz?

- Olyan esetben, amikor a szülő észrevesz tejfogazati rendellenességet, javaslom a fogszabályozási kontrollvizsgálatot. A tejfogazat a legtöbbször szabályosan fejlődik, nagy eltérés nélkül, ezért amennyiben egy laikus szülő észrevesz valamilyen szembetűnő problémát, érdemes egy jól képzett szakembernek megmutatnia gyermekét.

A fogszabályozás története képeken

Az elmúlt évszázadok során ugrásszerűen fejlődött az orvostudomány, a fogak szabályozásánál már nemcsak a funkcióra figyeltek, hanem az esztétikára, a praktikusságra, a stabilitásra és a könnyű kezelhetőségre is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük