Mikor ingyenes a fogszabályozás? Nem árt, ha szülőként tisztában vagy a lehetőségekkel
Sok szülőnek megterheli a pénztárcáját a gyerek fogszabályozása, pedig a költségeken jócskán lehet faragni.

GettyImages-1139842871
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek fogainak épségére már az első fogacskák kibújásakor figyelni kell. Egészségük érdekében a tejfogak tisztán tartása mellett érdemes rendszeres fogászati szűrésekre járni, hiszen a tejfogak épségének megóvása a legjobb dolog, amit a gyerkőc maradandó fogaiért tehet a szülő.

Nagyjából az óvodáskor végén, az iskoláskor elején kezdődik meg a fogváltás, amikor a 20 tejfog fokozatosan lecserélődik, helyüket pedig 32 maradandó veszi át. A rendellenesen, nem szabályosan növekvő fogak számos probléma forrásai lehetnek, így a szakemberek azt javasolják, a fogszabályozást is jobb minél előbb elkezdeni.

Miért fontos a gyerekkori fogszabályozás?

A kusza fogak rendbetétele nem csak a gyerkőc önbizalmához és szép mosolyához járul hozzá, de segít abban, hogy a fogak ne akadályozzák a beszéd tisztaságát, és a rágás is könnyebben menjen. Torlódott fogak esetén nehezebb őket tisztán tartani, és így könnyen szuvasodnak, illetve ha rossz a harapás, akkor a rágás során a fogak tartószerkezetének leépülését vonják maguk után, és fogínysorvadást okozhatnak.

GettyImages-868615440

A harapáshoz jó fog- és állcsonthelyzet szükséges, ebben a korban pedig még lehet irányítani az állcsontok növekedését.

18 év alatt támogatott, de nem teljesen ingyenes

A fogszabályozás ugyanakkor nagyon megterhelheti a családi kasszát, főként, ha több gyermek fogsorának rendbetételéről van szó. Ez az összeg egy gyermek esetén is több százezerre, szülői beszámolók alapján fém esetén nagyjából 360 ezerre, porcelán esetén körülbelül 520 ezer forintra is rúghat, így nem árt, ha a szülő tisztában van azzal, hogyan tudná lefaragni a költségeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

18 év alatt, pontosabban a középiskola vagy szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt mind az alapellátás, mind a szakellátás térítésmentesen, teljes körűen vehető igénybe, a fogszabályozó készülék árához nyújtott támogatást pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - OEP - eszközönként határozza meg, mivel ezek az eszközök a gyógyászati segédeszközök körébe tartoznak.

GettyImages-491222580

Az elbírálás sok mindentől függhet, így attól is, hogy alsó és felső fogszabályozásról van-e szó, a készülék fémbrackettel, porcelánból vagy a kettő kombinációjából készül, és így tovább. Tb-alapon így például rögzített esetében, fémbrackettekkel, plusz harapásemelővel nagyjából 100 ezer forintra rúg az összeg. A részleges térítés lehetőségéről az OEP-nél érdeklődhet az ember, a fogászati ellátások részleteiről bővebben a NEAK oldalán is lehet tájékozódni.

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

Az biztos, hogy ezek az emberek nem bánták meg a fogszabályozást, mert hatalmas átalakuláson mentek keresztül úgy, hogy csak a mosolyuk változott meg.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük