Mit tilos csinálni foghúzás után? 8 dolog, ami lassíthatja a sebgyógyulást

Foghúzás után néhány napig nagyon óvatosnak kell lenni az étkezéseknél.

Foghúzás után tilos
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogászati beavatkozások mindig rengeteg kellemetlenséggel járnak az ember számára, ám egy fájó fogtól megszabadulni összességében mégis megkönnyebbülést jelent. Nem elég azonban a fájdalommal szembesülni, az eltávolítás után egy hosszabb tiltólistával is számolni kell a mindennapok szokásait érintően.

Bár az első órákban valószínűleg senkinek nem az étkezésen jár az esze, és a zsibbadás alatt ez nem is tanácsos a balesetek elkerülése végett, természetes, hogy idővel megéhezik-megszomjazik az ember. A tányérra viszont néhány napig nem minden kerülhet, a tilalmak megszegése miatt pedig akár a panaszok is elhúzódhatnak.

Tiltólista foghúzás után

A műtét nélküli foghúzás után egy nyílt seb keletkezik a szájüregben, ami kifejezetten érzékeny az első napokban a fertőzésekre, így fontos óvni azoktól. A seben ilyenkor egy védőfunkciót ellátó vérdugó keletkezik, amelyet nem szabad eltávolítani.

Étkezéseknél néhány napig nem javasolt a tejtermékek, a tojás és a nyers húsos ételek fogyasztása, mivel azok baktériumokat tartalmazhatnak, melyek a nyílt sebben fertőzést okozva akadályozzák a gyógyulási folyamatot.

Bár adná magát, hogy a rágás elkerülése végett pürésítse az ember az ételét, azok nem ajánlottak, beleértve a turmixokat, smoothie-kat is, hiszen nagyobb eséllyel kerül belőlük a sebbe. A zöldségek párolva, főzve, sütve viszont nyugodtan ehetők, ahogy a grillezett, főtt, jól átsült húsok, pékáruk is, míg a tej helyettesítésére növényi italok is használhatók. A fűszerekkel is csínján kell bánni, hogy ne okozzanak duzzanatot, gyulladást.

Az apró magvak beleragadhatnak a sebbe, komoly problémákat, fájdalmat okozva ezzel. Tiltólistás ilyenkor mindenféle magos pékáru, müzli, gabonapehely, mákot, szezámmagot tartalmazó élelmiszer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Néhány napig, vagy legalább míg a seb teljesen be nem záródik, tiltólistás a dohányzás is. A szívó tevékenység mellett a dohánytermékekben levő rengeteg káros anyag is káros az érzékeny sebbe jutva.

Az értágító hatású italok fogyasztása sem javasolt néhány napig, illetőleg a seb bezáródásáig, így az alkohol fogyasztása is lassítja a gyógyulást, a panaszokat pedig tovább erősítheti. Éppen ezért az alkoholos szájvizek is kerülendők, szerencsére azokból számos alkoholmentes változat is kapható a drogériákban, gyógyszertárakban. Értágító, vérnyomást növelő koffeintartalma miatt a kávé sem ajánlatos.

A fogtisztítási rutin is óvatosságot igényel, a húzás napján még nem szabad öblögetni és fogkefével mosni a fog helyét, legfeljebb egy kis vízzel hígított szájvizet átengedni rajta, egy-két nap után viszont már gyengéden átöblögetheti, majd később puha sörtéjű fogkefével átmoshatja a fog környékét az ember, ügyelve arra, hogy a vérdugót ne távolítsa el.

Az erős orrfújás is árthat a sebnek, eleinte inkább a törölgetést javasolják a fogorvosok, és semmiképpen sem szabad a tüsszentést visszafojtani, az ugyanis az arcüregre nézve is ártalmas lehet, különösen felső fogak esetében érintett a terület.

A nehezebb fizikai aktivitások is kerülendők legalább az első héten, a sportokat, a fizikai munkát, még egyes hajolgatással, emelgetéssel járó házimunkákat is érdemes elnapolni. A megterhelőbb túrák és a szauna sem javasolt. Ezek mind árthatnak a sebnek, a vérdugónak, és lassíthatják a gyógyulást, amit legszívesebben már maga mögött tudna az ember. Amennyiben mégis nem múló duzzanat, pirosság, fájdalom alakul ki a húzás helyén, ismételten orvosi konzultációra van szükség.

Házi szerek fogfájás ellen

A fogfájás néhány házi gyógyhatású szerrel is csökkenthető átmenetileg.

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük