30 ezer gyerek várja félve a tavaszi szünetet: éhesek maradnak

Télen és tavasszal nem jár étkeztetés a gyerekeknek, aki közül sokan csak az iskolában esznek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának első féléves tervei közt szerepel, hogy megoldja az ingyenes gyermekétkeztetést a hétvégéken és a szünetekben is, illetve abban még többen vehessenek részt. 2016-tól a tervek szerint már a bölcsődés és óvodás gyerekek kétharmada kaphat ingyen ételt az intézményekben. Megkerestünk pár intézményt, és érdeklődtünk, vajon jelenleg hány rászoruló gyerek van, és hogyan oldják meg a rendszeres étkezést a szünetekben és a hétvégén.

Kiderült, az ország tehetősebb részein sincs olyan intézmény, ahol legalább a gyerekek tizede ne lenne rászoruló. Az iskolások csak az önkormányzatok jóindulatára számíthatnak, az óvodákba járók még kicsivel jobban járnak. Több ezer családról lehet szó.

Csak az önkormányzat jóindulatán múlik

Idén különösen hosszúra nyúlt a téli szünet, ám ennek egyáltalán nem minden gyerek tudott önfeledten örülni. Erre az időre ugyanis nem jár az ingyenes gyermekétkeztetés, ami sokak számára jelenti azt, hogy napi egyszeri meleg étel sem jut az asztalra. Ezért a közelgő tavaszi szünetet sem várja mindenki teljesen nyugodtan.

A téli szünetekben régebben sem volt biztosított az ingyenes étkeztetés, ám négy-öt évvel ezelőtt még megoldott volt ez - mondta egy általunk megkérdezett óvoda vezetője. Az önkormányzat pár éve az iskolások esetében a nyári étkeztetést is megszervezte úgy, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatottakat az intézmény felmérte, és étkezési jegyeket kaptak a szülők, akik azt megjelölt étkezdékben válthattak be.

Nem ritka, hogy a téli szünetben történő ellátás csak az adott önkormányzat jóindulatán - és persze lehetőségén - múlik. Zuglóban például a polgármesteri keretből kapott a legutóbbi karácsonyi vakáció alatt meleg ételt mintegy 130 rászoruló gyerek.

Óvoda vagy tábor: ha otthon marad a gyerek, éhes lesz

Az óvodák ügyeleti rendszere miatt a szünetekben megoldott az étkeztetés, feltéve, ha a gyerek megy az óvodába a vakáció alatt is, és a szülőnek sem okoz gondot a város másik felében lévő intézménybe vinni a gyereket. Ebből a szempontból jobb lenne az a rendszer, amikor ételutalványt kapnak a szülők, mert így akár otthon is elfogyaszthatták az ebédet, hiszen a szünet a gyerekek miatt is van, a pedagógusok általában ilyenkor is dolgoznak - mondta el lapunknak egy intézményvezető.

Iskolás kortól azonban nincs ügyeleti rendszer, ráadásul a szünetek száma is emelkedik, ilyenkor jön az őszi és a tavaszi szünet, ami óvodákban nincs.

De mennyi rászoiruló gyerek lehet? Egy tehetősebbnek számító dunántúli városban is beszéltünk olyan óvodákkal, ahol a gyerekek akár ötöde is rászorult a gyermekvédelmi támogatásra. Még az ország legtehetősebbnek számító környékein is a gyerekek közel tizedének szülei kénytelenek igényelni a kedvezményt. Így a kormány törekvése valószínűleg rengeteg családot érintene, és komoly hatásai lehetnének - még ha a szegénységet felszámolni nyilván nem is tudná.

Több tízezer éhes száj

A Magyar Református Szeretetszolgálat ma mintegy 10 és 30 ezer közé teszi azon gyerekek számát, akik nem jutnak minden nap élelemhez. A hét évnél fiatalabb gyerekek több mint 40%-a él ma szegénységben, nekik szintén gondot okozhat a megfelelő minőségű és mennyiségű étel rendszeres megvásárlása.

Az államtitkár kitért a hétvégi étkeztetésre, ami szintén egy komoly problémát orvosolna. Az abcug.hu riportjából kiderül ugyanis, hogy egyes települések intézményeiben a hétfő rögtön evéssel kezdődik, mert a gyerekek egy hétvége éhezésből térnek vissza az elérhető tízórai közelébe.

Ezt is szeretjük