Ürülékből készül ez a tea, mégis nagyon finom: az egészségnek is jót tesz

Meglepő, de a különleges, ürülékből készült tea nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is.

GettyImages-1093929528
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Chu-hi-cha egy újfajta teakészítmény, amit egy japán kutató fedezett fel a Kyoto Egyetemen. Lényegében pillangók lárváinak ürülékét gyűjti össze, és abból főz teát. 

A különlegessége, hogy ezeket a lepkéket változatos növényekkel táplálja, így befolyásolva a forró ital ízvilágát, ami elmondása szerint nagyon finom, még az illata is mennyei.

Gyapjaslepke ürülékéből készült tea

Tsuyoshi Maruoka, a feltaláló még a posztgraduális képzése során vetette fel a hernyótea ötletét. Vizsgálatai során ötven gyapjaslepke, lymantria dispar, lárváját vitte be a laborba, és cseresznyefa leveleivel etette meg őket. A tartóedényük tisztítása közben észrevette, hogy milyen kellemes, cseresznyés illata van az ürüléküknek, ami arra sarkallta, hogy teát főzzön belőle.

Így néz ki egy kifejlett gyapjaslepke.
Így néz ki egy kifejlett gyapjaslepke.

Valójában a tealeveleken lakmározó selyemhernyók ürülékét már több száz éve fogyasztják forrázatként az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt, és klinikai kutatások bizonyították is, hogy valóban remek forrása a bioaktív flavonoidoknak. 

Mindenesetre Tsuyoshi Maruoka elmondása szerint az ürüléktől kellemes, sötét színt kapott a tea, és cseresznyevirág-illata volt, az íze pedig egészen páratlan. Arra inspirálta a kutatót, hogy tovább vizsgálja ezt az új teafajtát. 

A Chu-hi-cha tea ugyan a cseresznyefa leveleivel és a gyapjaslepke lárváival kezdődött, azóta már negyvenféle növénnyel és húszfajta rovarral kísérletezett a tudós, a kombinációk pedig végtelenek. A kutató szerint a tea aromája és íze jelentősen megváltozik a növénytől is és a rovartól is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyes növényfajtáknak nagyon fanyar, keserű ízű levele van, de még így is akadnak olyan rovarok, amiknek az emésztőrendszerében lévő enzimek semlegesíteni tudják ezt az ízt. Ugyan eddig csak maximum a hagyományos gyógyászatban bukkant fel ez a tea, Tsuyoshi Maruoka szeretné kereskedelemi forgalomba hozni. Egy startupcégeknek való felületen meg is jelentette a termékeit, jelenleg a két változata érhető el a Chu-hi-cha teának, a Sakura x Iraga, azaz a cseresznyefaleveles, és a Kuri x Omizuao, a gesztenyeleveles.

 Ha ilyen rovart látsz, jelentsd be, mert veszélyes lehet!

Az invazív rovarok feltérképezésében kérik a lakosság segítségét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük