Ürülékből készül ez a tea, mégis nagyon finom: az egészségnek is jót tesz
Meglepő, de a különleges, ürülékből készült tea nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is.

- A szezon legnőiesebb cipői, amiket a francia nők irtó sikkesen viselnek: csinos kis fazonok árakkal »
- Ezzel egészítsd ki az edzést, ha keskenyebb karokat, tónusosabb vállakat szeretnél nyárra: 7 súlyzós gyakorlat otthonra »
- Nőies és vagány átmeneti kabátok, melyek még az unalmas szetteket is feldobják: divatos fazonok árakkal »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Orosz Barbara ilyen gyönyörű menyasszony volt: férjével először szerepelt címlapon
- Ki volt Az arany ember szerelme? 10 kérdés az iskolai kötelező olvasmányokból
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
A Chu-hi-cha egy újfajta teakészítmény, amit egy japán kutató fedezett fel a Kyoto Egyetemen. Lényegében pillangók lárváinak ürülékét gyűjti össze, és abból főz teát.
A különlegessége, hogy ezeket a lepkéket változatos növényekkel táplálja, így befolyásolva a forró ital ízvilágát, ami elmondása szerint nagyon finom, még az illata is mennyei.
Gyapjaslepke ürülékéből készült tea
Tsuyoshi Maruoka, a feltaláló még a posztgraduális képzése során vetette fel a hernyótea ötletét. Vizsgálatai során ötven gyapjaslepke, lymantria dispar, lárváját vitte be a laborba, és cseresznyefa leveleivel etette meg őket. A tartóedényük tisztítása közben észrevette, hogy milyen kellemes, cseresznyés illata van az ürüléküknek, ami arra sarkallta, hogy teát főzzön belőle.

Valójában a tealeveleken lakmározó selyemhernyók ürülékét már több száz éve fogyasztják forrázatként az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt, és klinikai kutatások bizonyították is, hogy valóban remek forrása a bioaktív flavonoidoknak.
Mindenesetre Tsuyoshi Maruoka elmondása szerint az ürüléktől kellemes, sötét színt kapott a tea, és cseresznyevirág-illata volt, az íze pedig egészen páratlan. Arra inspirálta a kutatót, hogy tovább vizsgálja ezt az új teafajtát.
A Chu-hi-cha tea ugyan a cseresznyefa leveleivel és a gyapjaslepke lárváival kezdődött, azóta már negyvenféle növénnyel és húszfajta rovarral kísérletezett a tudós, a kombinációk pedig végtelenek. A kutató szerint a tea aromája és íze jelentősen megváltozik a növénytől is és a rovartól is.
Egyes növényfajtáknak nagyon fanyar, keserű ízű levele van, de még így is akadnak olyan rovarok, amiknek az emésztőrendszerében lévő enzimek semlegesíteni tudják ezt az ízt. Ugyan eddig csak maximum a hagyományos gyógyászatban bukkant fel ez a tea, Tsuyoshi Maruoka szeretné kereskedelemi forgalomba hozni. Egy startupcégeknek való felületen meg is jelentette a termékeit, jelenleg a két változata érhető el a Chu-hi-cha teának, a Sakura x Iraga, azaz a cseresznyefaleveles, és a Kuri x Omizuao, a gesztenyeleveles.
Ha ilyen rovart látsz, jelentsd be, mert veszélyes lehet!
Az invazív rovarok feltérképezésében kérik a lakosság segítségét.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!