Szuperközeli kép egy szúnyog arcáról: földöntúli látványt nyújt

Egy tehetséges fotósnak sikerült tűéles képet készítenie a szúnyog arcáról, ami nagyon különösen néz ki.

GettyImages-1437704892

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eugenijus Kavaliauskas természetfotós már 2007 óta méretteti meg magát különböző fotóversenyeken, és számos díjat zsebelt be tűéles képeivel az azóta eltelt évek alatt.

Egészen 2018-ig a madarak világa foglalkoztatta, a vadvilágban készült alkotásai témáját köréjük szőtte, de végül úgy döntött, ideje búcsút inteni nekik. Azóta újabb kihívásokat keres, most a rovarok kerültek a porondra.

A szúnyog arca közelről

A köztudatba a hangyáról készült szuperközeli képe miatt robbant be a Litvániából származó fotós, pedig az elmúlt években számos rovar portréját örökítette meg, köztük a szúnyogét is.

Egészen földöntúli látványt nyújt a dalos szúnyog (culex pipiens) arca ilyen közelről, mintha csak valamilyen különös diszkógömb lenne, aminek a közepén egy aggódó arcú kutyus mered a kamerába - de mindenki mást lát benne. 

Annak ellenére, hogy ilyen hatalmas szemekkel rendelkeznek a szúnyogok, nem túl éles a látásuk, a mozgást, a kontrasztokat és a fény-árnyék változásokat  érzékelik vele, ezen kívül detektálják az infravörös fényt, a kilehelt széndioxidot, a tejsavat, és még megközelítőleg 300 olyan kémiai anyagot, amit az ember kibocsát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezért fordul elő, hogy tompa látása ellenére kiválóan felméri a környezetét, és az éhes szúnyogok elől bizony nagyon nehéz „elbújni”. Nem csoda, hogy Eugenijus Kavaliauskast is lenyűgözte ez a parányi élőlény, az általa megörökített különleges fényképen a szúnyogok ritkán látott arcára lehet rácsodálkozni.

Ilyen gyönyörű, amikor egyszerre világít több milliárd szentjánosbogár

Szentjánosbogarak milliárdjai az éjszakai sötétben: olyan, mintha foszforeszkálna az erdő.

(Cikken belüli kép forrása: Eugenijus Kavaliauskas / Facebook, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük