Ilyen gyönyörű látvány, amikor egyszerre világít több milliárd szentjánosbogár: varázslatos felvételt mutatunk

Szentjánosbogarak milliárdjai az éjszakai sötétben: olyan, mintha foszforeszkálna az erdő.

GettyImages-169715369

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szentjánosbogarak milliárdjai repdestek olyan ragyogó fényjátékban, hogy egyszerre egy egész erdőt bevilágítottak. Sriram Murali élőben láthatta ezt, és mindent dokumentált, hogy a világ is lássa.

A kisfilmen keresztül Murali elvezet minket ebbe a varázslatos világba. Hihetetlen, ahogy ezek a pici élőlények elfoglalják a teret - egy olyan teret, amelyet napközben elefántok és tigrisek uralnak. 

Ilyen gyönyörű látvány a szentjánosbogár-rajzás

Murali a Google-nak dolgozik, és az elmúlt 10 évet azzal töltötte, hogy szabadidejében felhívja a figyelmet a fényszennyezésre. Az elmúlt néhány évben a szentjánosbogarak felé fordította figyelmét. 

A szentjánosbogarak nagyon ritka esetekben villannak fel szinkronban. Csak bizonyos fajoknál fordul ez elő, és csak megfelelő körülmények között. Murali talált egy 2012-es tanulmányt, amely szerint ez a szinkronizált villogás az Anamalai Tiger Reserve (ATR) területén történik, mely Indiában, Tamil Nadu államban, Coimbatore megyében található. Abban a pillanatban tudta, hogy ezt látnia kell. Miután felvette a kapcsolatot a rezervátummal, Murali és az ATR igazgatóhelyettese, MG Ganesan elkezdte kutatni a szentjánosbogarak ökológiáját és megőrzésének módjait.

A szentjánosbogarak, amelyek életük nagy részét lárvaként töltik, kulcsfontosságúak a kiegyensúlyozott ökoszisztéma fenntartásához. Ennek az az oka, hogy a lárvák nagy mennyiségben táplálkoznak puha testű rovarokkal, például csigákkal, meztelen csigákkal és gilisztákkal. Sajnos a szentjánosbogarak száma világszerte csökken az élőhelyük elvesztése, a mesterséges fény és a növényvédő szerek használata miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi tehát Murali legjobb tanácsa a biztonságuk megőrzéséhez? „A vidéki és városi szentjánosbogár-populáció megsegítése érdekében fontos csökkenteni a mesterséges világítást, és csak akkor kell használni, amikor szükség van rá. Ez segít a madaraknak és sok más éjszakai fajnak is. A háztáji kert gondozása olyan rovarokat csalogat oda, amelyekkel a szentjánosbogarak táplálkoznak. Mindannyian kis szerepet játszhatunk abban, hogy az általuk létrejött varázslatot visszahozzuk.”

Felnézett a Holdra, és csodát látott

Sokszor elég csak körbenéznünk a világban, hogy nem mindennapi dolgokat lássunk.

Borító-és ajánlóképek forrása: gettyimages

Videó forrása: vimeo.com/Sriram Murali

Ezt is szeretjük