Tűzgömb haladt el az égen: videó is készült a látványos természeti jelenségről
Nem mindennapi jelenséget örökített meg egy térfigyelő kamera.

tűzgömb
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző égi jelenségek mindig is nagy figyelmet kaptak, hiszen egyrészt sok olyan eset volt, amit nem igazán tudtak beazonosítani, mi is okozhatta, másrészt ezek a legtöbbször nagyon látványosak, és különleges élményt nyújtanak.

Egy nemrég közzétett felvételen is hasonlóan látványos jelenség látható: egy tűzgömböt figyeltek meg Amerika felett, ami 51 500 km/h-s sebességgel szelte át az égboltot Észak-Karolinában. 

Videó készült a tűzgömbről

Az American Meteor Society (AMS) információi alapján több mint 80 ember észlelete a különleges égi jelenséget, ami a NASA szerint csak egyike volt annak az öt meteornak, amelyek szeptember 24-én, péntek este az Egyesült Államok felett jelentek meg. Elhaladt a Camp Lejeune katonai kiképzőbázis felett is, a videót pedig egy Morehead Cityben található ház biztonsági kamerája rögzítette, ahol szét is esett a tűzgömb.

A tűzgömbök azok a meteorok, amelyek fényesebben jelennek meg, mint a Vénusz bolygó, vagyis láthatók akár nappal is - mint például 2021 márciusában egy ilyen világította meg a délutáni égboltot az Egyesült Királyságban. A lángoló űrkőzetek megdöbbentő ragyogásukat nagy méretüknek és sebességüknek köszönhetik - amelyek jelentős súrlódást keltenek, amikor a Föld légkörébe ütköznek. Mivel a tűzgömbök a hanghatárt messze meghaladó sebességgel lépnek be a légkörbe - körülbelül 40 000 és 260 000 km/h között -, hatalmas hangrobbanás kíséretében is megérkezhetnek.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük