Elhunyt Göncz Árpádné: a néhai köztársasági elnök özvegye 96 éves volt
Zsuzsa asszony halálhírét a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte.

goncz-arpadne
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében családja körében - tájékoztatta az MTI-t szerdán a család nevében Gulyás András titkárságvezető, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

68 évet éltek együtt

Göntér Mária Zsuzsanna 1923. november 16-án született Győrben, Göncz Árpáddal gimnazista éveik alatt ismerkedtek meg, és 1947. január 14-én házasodtak össze Budapesten. Hatvannyolc évet éltek együtt.

Göncz Árpádné az elsők között vett részt a hazai szociális munkások képzésében, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, bekapcsolódott az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe. Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, sok éven át a kuratórium elnökeként vezette azt.

Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsáért, valamint gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek javításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében is.

Sok hazai és nemzetközi elismerés után idén márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down-díjjal tüntette ki. Négy gyermeke, hat unokája, kilenc dédunokája gyászolja.

A fotók 2012-ben készültek a házaspárról, Göncz Árpád kilencvenedik születésnapi ünnepségén. Fotó: MTI/Cseke Csilla.

7 fontos fotó Göncz Árpád életéből

Így búcsúztunk anno a volt köztársasági elnöktől: a rendszerváltás utáni köztársaság első elnökének 25 éve képekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük