Teréz anya képes volt gyógyítani: több csodatételt is tulajdonítanak neki

Teréz anya sorsa egyszerű emberekéhez hasonlóan indult, de jósága messzire vezette útján.

Teréz anya élete és gyógyító ereje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szent szót hallva sok-sok évszázaddal ezelőtt éltekre asszociálunk, és csodás cselekedetekre, nemes tettekre, illetve mélyen vallásos életre, melyek a szentté avatás alapjául szolgáltak. Pedig a mi életünkben, a 20. század végén is élt velünk egy évtizedben egy: Kalkuttai Szent Teréz, azaz Teréz anya. Ferenc pápa avatta szentté 2016-ban.

Szerzetesrendet alapított, Nobel békedíjat kapott, és több csodás gyógyulás is köthető nevéhez.

Teréz anya gyógyító ereje

Boldoggá avatása halála után egy esztendővel megtörtént, noha a szokás az, hogy öt év telik el az eljárás megindításáig. A boldoggá avatás a szentté avatás felé vezető első lépcsőfok.

Teréz anya
Teréz anya

Teréz anya rászorulókért végzett munkáján felül csodás cselekedeteivel is érdemesnek találtatott a szentté avatásra. Több olyan gyógyulást is jegyeznek ugyanis, mely hozzá köthető, akkor is, ha mindig akadnak kételkedők, ahogy hívek is.

Monica Besra hasi daganatát, mint vélték, az a medál mulaszthatta el, melyben Teréz anya képe függött. Egy másik csodás gyógyítás már halála utánra tehető. 2008-ban egy 35 éves brazil mérnöké volt, akinél nyolc agytályogot diagnosztizáltak. Műtétét egy váratlan akadály miatt elhalasztották, majd, amikor sor került volna rá, orvosa meglepetten nézett a férfi új leleteire. Egyetlen, a betegség nyomaira utaló jelet sem látott. A férfi jól volt, és maga sem értette, mit keres a kórházban. Mint azt személyes vallomásokból tudni, a férfi szerettei és a kórházi váróban egy pap is velük együtt, többször kérték a szegényeket és elesetteket felkaroló Teréz anya égi közbenjárását a férfi gyógyulásáért. Mivel tudományos, világos orvosi magyarázat a történtekre nem volt, a váratlan gyógyulást a teológus bizottság, majd a püspöki és bíborosi bizottság is csodának minősítették. Ezután, 2016-ban avatták szentté Teréz anyát.

Sokan támadták

Teréz anyát az egész világon szerették és elismerték, de érték támadások is. Sokan állították, a nővérek nem adtak kellően felkészült és orvosilag is elfogadható ellátást, olykor többet ártott, mint használt munkájuk. Erre egyértelmű bizonyíték nincs. Azzal is támadták, hogy a halálos ágyukon sokakat megkereszteltek, akik nem feltétlenül voltak tudatában annak, mit is jelent, amire gyenge állapotukban rábólintottak. A legnagyobb kritika azinban azért érte, mert az apáca véleménye az volt, hogy a szenvedés nemesít, és sokszor a hozzá fordulók azért nem látta el megfelelően, mert azt szerette volna, ha ezáltal fejlődnek. Teréz anyát és rendjét még azzal is vádolták, hogy a befolyó pénzadományokat nem mindig, vagy nem olyan arányban fordították jótékonyságra, ahogyan azt eredetileg kellett volna.

Teréz anya, akinek az élete egy átlagos család gyermekeként indult, és segítő szándékától vezérelve nagyon messzire jutott, óriási befolyásra tett szert, amivel pedig szép számmal szerezhetett irigyeket. Nevét és erejét nemes célok elérésére fordította kezdettől fogva. Nem a maga örömére szerezte ismertségét, hanem tettei által, és jó célokért ment előre. Nobel-díjával 6 ezer dollárt kapott, azt mind Kalkutta szegényeinek adta.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Agnestől Teréz anyáig

A mai Szkopje városában született Agnes Gonxha Bojaxhiu néven, építési vállalkozó apa és háztartásbeli anya gyermekeként 1910-ben. Bár muszlimok közt éltek, katolikusok voltak. Miután az apa elhunyt, az anya kézimunka-készítésből tartotta fenn a családot, melyet a nehéz helyzet még szeretőbbé és összetartóbbá tett. Kislányként Agnes beiratkozott a Mária-kongregációba, majd 18 éves korára barátnőjével együtt elhatározta, Indiába megy missziós nővérnek. Így került Dardzsilingbe.

1931. májusában letette szerzetesi fogadalmát, és felvette a Teréz nevet, Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletéből. Tanár, majd igazgató lett a Szent Mária szerzetesi iskolában. Egy utazás alkalmával azt látta, hogy a nép elképesztő nyomorban él. Ekkor döntött úgy, hogy kérelmezni fogja IX. Pius pápától, hadd hagyja el a kolostort, és mehessen Kalkutta nyomornegyedébe, hogy ott segítsen az embereknek: engedélyt kapott.

Ápolónői képzést kapott, majd nem sokkal ezután engedélyt kért, hogy iskolát nyithasson a nyomortelepen. 1950-ben pápai jóváhagyás után megalapította a Szeretet Misszionáriusai rendet, melynek hitvallása ez volt: Szerzetesek vagyunk. A nap huszonnégy órájában Jézus Krisztust szolgáljuk.

Teréz anya azoknak akart segíteni, akik a társadalom kirekesztettjei, esetleg nem kapnak elég szeretetet. Éhezők, bénák, vakok, hajléktalanok, leprások, árvák. Egy régi hindu templomot átalakítva, Teréz anyának hála, otthont kaptak. 1960-ra már India-szerte több ilyen otthon is nyílt, majd Európában, Ázsiában és az USA-ban is.

A hetvenes években több díjat is kapott: XIII. János pápa békedíjat, Kennedy-díjat, Nehru-díjat, Albert Schweitzer-díjat, majd a nyolcvanas években Szabadság Érdemérmet, a kilencvenes években pedig Kongresszusi aranyérmet.

Amikor 1979-ben Nobel-békedíjat kapott, a díjat átvéve ezt mondta:

- Hogyan segíthetjük elő a világbékét? Menjünk haza, és szeressük a családunkat.

Teréz anya szavai a mai napig értékes és fontos üzenetet hordoznak mindannyiunknak, ahogyan a rászorulók iránti figyelme és jósága is példaként szolgál. A nyolcvanas évektől Teréz anya sokat betegeskedett. Szívroham érte, mikor II. János Pál pápát látogatta, majd tüdőgyulladás, csonttörés és malária gyengítették, de mindvégig rendje élén maradt. Utóbbi betegsége következtében hunyt el 1997-ben, szeptember 5-én. 123 ország 610 missziója, mintegy négyezer apáca és százezer önkéntes ápoló gyászolta Teréz anyát, és világszerte emlékezett meg több milliárd ember, akik életében csodálattal követték nyomon az emberek iránti szeretetteljes munkáját.

Az élet himnusza címet viselő sorok Teréz anyától fontos mondanivalót hordozó útravalóként szolgálhatnak az életben mindenki számára:

Az élet himnusza 

Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan!
Az élet szép - csodáld meg!
Az élet boldogság - ízleld!
Az élet álom - tedd valósággá!
Az élet kihívás - fogadd el!
Az élet kötelesség - teljesítsd!
Az élet játék - játszd!
Az élet vagyon - használd fel!
Az élet szeretet - add át magad!
Az élet titok - fejtsd meg!
Az élet ígéret - teljesítsd!
Az élet szomorúság - győzd le!
Az élet dal - énekeld!
Az élet küzedlem - harcold meg!
Az élet kaland - vállald!
Az élet jutalom - érdemeld ki! Az élet élet - éljed!

Romlatlan szentek

A romlatlanság annyit tesz, a halál után is épen maradni az élet tisztasága és a mély vallásosság által: számos szent testét őrzik világszerte, akik halálukban is olyanok, mintha csak aludnának.

Elképesztő fotók: szentek, akiknek máig ép maradt a teste

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: wikipedia.org

Ezt is szeretjük