Szentek üzenetét hallotta Jeanne d’Arc: tudósok fejtegették, hogy volt rá képes

Gyerekkorától látomásai voltak, és későbbi fogságba esését is megjósolták neki a szentek. A kutatók reális magyarázatot próbáltak találni, hogyan hallhatta őket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Gyerekkorától látomásai voltak, és későbbi fogságba esését is megjósolták neki a szentek. A kutatók reális magyarázatot próbáltak találni, hogyan hallhatta őket.

Jeanne d'Arc, vagyis Szent Johanna (1412-1431) az orleáns-i szűz, katolikus szentként, francia hősként él a köztudatban, aki harcias, mégis jóságos, Istent szolgáló természetű volt, aki különös látomásaival hívta fel magára a figyelmet, mígnem ez utóbbi miatt máglyahalált halt.

Nem csoda, hogy a tudományt a mai napig foglalkoztatja, Jeanne d'Arc vajon hogyan hallhatta az Úr és a szentek szavát. Az olasz Bolognai- és Foggia Egyetem kutatói érdekes válaszra jutottak.

Máglyahalálra ítélték

Parasztcsaládból származó vidám kislányként, 12 évesen volt először látomása. Ettől kezdve megkomolyodott, és mélyen vallásos életet kezdett élni. Látomásaiban iránymutatást kapott, hogy Krisztus nevében VII. Károlyt juttassa a trónra. Családjával szembeszegülve állt a francia csapatok élére, hogy az angol uralmat ledöntse.

Vezetőiként Szent Mihály arkangyalt, Alexandriai Szent Katalint, Antiochiai Szent Margit vértanút és Gábriel arkangyalt kapta látomásaiban az Úrtól. Bár Károly trónra léptetésében sikeres harcokat vívott, a burgundok elfogták, egyházi törvényszék elé állították, és 19 évesen máglyán elégették. Az uralkodó később kérvényezte III. Kallixtusz pápától, hogy eretnekből mártírrá írják át, mert nem akarta, hogy egy eretnek legyen trónra lépésének kiharcolója.1909-ben Jeanne d'Arcot boldoggá avatták, majd 1920-ban szentté.

Így hallhatta a hangokat

A kutatók többször is elkezdték már tanulmányozni, Jeanne d'Arc miként hallhatta, amiket hallott. 1991-ben merült fel a napjainkban ismét előkerült, és már-már bizonyosan alátámasztott elmélet, hogy az orleánsi szűz egyfajta epilepsziában szenvedett, és ez idézte elő nála a hallucinációkat, melyeket szentek szavaiként értelmezett.

Ahogy azt Guiseppe d'Orsi és Paola Tinuper kutatók elmondták, több tünet is utal arra, hogy az epilepszia-elmélet helytálló. Szerintük Jeanne d'Arc idiopátiás, vagyis genetikai eredetű, parciális, az agy egy részét érintő epilepsziában szenvedett, mely az agya hallásért felelős területére összpontosult. A szentek hangjának vélt hallucinációkat ez okozhatta.

Az elmélet felállításában Jeanne d'Arc saját feljegyzései sokat segítettek, aki maga írt róla, hogy szenteket lát és hall, de a boszorkányperek jegyzetei mégis némi kétséggel töltik el a kutatókat: azok szerint ugyanis az orleáns-i szűz minden nap hallotta a szentek hangját, pedig a szóban forgó esetleges betegség nem minden nap idézne elő ilyen hallucinációkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hajszálnyira a választól

Ezen a ponton torpant meg a Jeanne d'Arc látomásait vizsgáló kutatás, melyben azonban döntő bizonyítékul szolgálhatna egy levél az orleáns-i szűztől. Ő ugyanis nemcsak pecséttel, hanem egy hajszálával is ellátta a leveleit, így ha egyet megtalálnának valahol, egy DNS-vizsgálattal felderíthetők lennének az idiopátiás parciális epilepszia nyomai. Sajnos egyelőre ilyen levél nem került elő, de minden bizonnyal nagy előrelépést jelentene, ha egyszer a jövőben sor kerülhetne Jeanne d'Arc hajszálának vizsgálatára.

Cover és lead képek: Jules Bastien-LePage: Jeanne d'Arc

Ezt is szeretjük