Teljesen más ma az erdők élővilága, mint 1970-ben, és nem a jó értelemben
53%-kal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi ötven év alatt.

erdoirtas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint felére csökkentek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt ötven év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap - WWF - vezetésével készült, első globális állapotfelmérés szerint. 1970 és 2014 között a 455 vizsgált populáció pontosan 53%-kal csökkent.

A legnagyobb veszteségeket a trópusi erdők, köztük az amazonasi esőerdők állatai szenvedték el, ahol a legnagyobb számban élnek erdőlakó gerincesek - állapította meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet által kedden kiadott Below the canopy - A lombsátor alatt - című jelentés, amelynek készítői 268 erdőben élő gerinces fajt vizsgáltak, ezek 75%-a trópusokon élő erdőlakó.

Az ember jelenti a legnagyobb veszélyt

Az erdőirtás, az illegális vadállat-kereskedelem, a nem fenntartható vadászat, az invazív fajok megjelenése, a klímaváltozás és a betegségek mind veszélyt jelentenek ezen fajokra - olvasható a WWF honlapján közzétett jelentésben. Élőhelyük elvesztése, az erdők állapotának romlása - amelyekért elsődlegesen az ember okolható - az erdőre és az erdőben élő fajokra leselkedő veszélyek 60%-át jelentik.

Ezen hatalmas veszteség hatása túlnő a vadvilágon. Az erdőlakó fajok egészsége valójában összefügg az erdők általános egészségi állapotával és az emberek, valamint a bolygó egészségi állapotával - hívták fel a figyelmet a szerzők.

Saját érdekünkben is védeni kell az erdőket

Az erdők jelentik a szárazföldi gerincesek több mint felének otthonát, ezek a fajok biztosítják az erdők egészségét, létfontosságú feladatokat látnak el, beporozzák a növényeket, elterjesztik a magvakat. Az egészséges erdők tisztítják a levegőt és a vizet, meggátolják az áradásokat, élelmiszerrel és munkahellyel látják el az embereket. Megkötik és tárolják a szenet, a szénelnyelő képességük védi a bolygót a klímaváltozás hatásaitól.

Ha vissza akarjuk fordítani a biodiverzitás csökkenését világszerte, és el akarjuk kerülni a klímaválságot, meg kell védeni az erdőket és a bennük élő fajokat - figyelmeztetnek a kutatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

A WWF jelentése beszámol ugyanakkor fajmegőrző programok sikerességéről is, köztük a Costa Ricában élő mellényes bőgőmajom és a közönséges csuklyásmajom, valamint a Közép- és Kelet-Afrikában élő gorillák számának növekedéséről. Utóbbiak egyedszáma ezerre nőtt köszönhetően a helyi lakossággal való együttműködésnek, a vadorzók elleni fellépésnek és az ökoturizmus szabályozásának.

Fotók: Getty Images

10 állat, amivel nemsokára csak a tankönyvekben találkozhatunk

Alig akad olyan nap a héten, amikor ne jönne szembe egy újabb rémhír a klímaváltozás, az orvvadászat vagy a környezetszennyezés szörnyűségeiről. Mindezen események óhatatlanul a vadvilág megcsappanását eredményezik.

Ezt is szeretjük