Már a Bükkben is barangol a medve: ezeken a helyeken fordult már meg Magyarországon

Néhány északi régióban legyél különösen óvatos, ha túrázol, hiszen akár medve is előfordulhat az erdőkben!

medve-maci-bocs-medvetámadás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többször hallani arról, hogy egy-egy lakott terület környékén kóborló medvékkel találkoztak. Ugyan az állat még nem költözött teljesen vissza Magyarországra, és csak magányos példányokról van szó, a bocsukat őrző nőstények esetenként agresszívan is viselkedhetnek az ember közelében.

A szlovákiai medveállomány növekedése lehet az elsődleges ok, ami miatt az elmúlt néhány évben megszaporodtak az észlelések. Az állatoktól nem kérnek útlevelet a határon, így az élelmet követve gyakran tévednek át Magyarországra is, itt pedig szívesen időznek, mert a környezet megfelel nekik. 2014 óta feltételezik, hogy Nógrád megye északi részén már nemcsak vándorállományról beszélhetünk, arrafelé meg is telepedhetett a medve.

Kóborló medvék az országban

Annak az esélye, hogy az ember véletlenül összefut egy medvével, még így is nagyon kicsi, tekintve, hogy egyedszámuk elenyésző, és az észlelések alkalmával főleg kóborló példányokat jelentettek.

Tavaly például egy példány az egész országot bebarangolta, mielőtt Szeged környékén elkapták és kitoloncolták. Idén februárban pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán láttak medvét.

Áprilisban a Heves megyei Balaton község környékéig is lejutottak, Bekölce és Borsodnádasd között láttak a szemtanúk egy kisebb példányt vagy bocsot, mely a frászt hozta egy helyi gazda állataira.

A természetes zöldfolyosó miatt a medvék leggyakoribb előfordulási helye a Börzsöny, a Mátra és a Bükk környéke, ahogyan azt a fenti, tavalyi videó is mutatja. Azonban főleg tavasszal, és kifejezetten a bocsukat őrző anyákat nem szabad zargatni, ugyanis támadékonnyá válhatnak. Tehát kifejezetten rossz ötlet megpróbálni egy medve közelébe férkőzni.

Mit kell tenni, ha medvét látsz?

Magyarországon évszázadok óta nem történt medvetámadás, de a közelmúltban Romániában több halálos kimenetelű találkozásról is beszámoltak. Május 7-én egy 69 éves férfit marcangolt szét egy medve, március 22-én pedig egy 35 éves Hargita megyei férfi volt az áldozat. Ezért fontos tisztában lenni az óvintézkedésekkel.

Bár a medve, ha nem háborgatják, többnyire nem támad emberre, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy akármilyen aranyos is egy medvebocs, valószínűleg a közelben tartózkodik a mamája is, ezért nem szabad a közelébe menni, vagy megpróbálni megsimogatni. A medve egy vadállat, és ehhez mérten is kell viselkedni vele. Korábbi cikkünkben bővebben is kifejtettük, mit kell tenni egy esetleges medvetámadás esetén.

Kilenc bámulatos természeti csoda

Mindez ne vegye el a kedvedet a kirándulástól! Annak az esélye, hogy egy túra során medvével találkozz, elhanyagolható. Ha szeretsz a természetben barangolni, látogasd meg ezeket a gyönyörű magyar kirándulóhelyeket!

(A képek forrása: Getty Images, Veres Nándor/MTI/MTVA.)

Ezt is szeretjük