Mit tegyél, ha medvét látsz? Így viselkedj támadásveszély esetén

Nem kell megijedni. Mutatjuk, hogy kerüld el a medvetámadást!

medve-maci-medvetámadás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig csak Szlovákia közvetlen szomszédságában kellett az utcán kóborló barnamedvékkel számolni, de az elmúlt hetekben egyre gyakoribbak a medvelátogatások Magyarország belső területein is. A populáció növekszik, és az állatok új élőhelyet keresve dél felé vonulnak. Az sem kizárt, hogy a jövőben a Budapestet körülvevő erdőségekben is megjelennek a medvék.

Nem kell azonban megijedni, a medve alapvetően nem veszélyes, ha megfelelően bánsz vele. Az állat nem tekinti prédának az embert, és csak akkor támad, ha a bocsait védi, vagy veszélyben érzi magát, éppen ezért fontos, hogy betartsd a következő szabályokat.

Ezt tedd, ha medvével találkozol!

Ha az erdőben jársz, megelőzheted a találkozást azzal, ha zajt csapsz. Társaságban beszélgessetek. Egyedül vigyél magaddal rádiót, vagy hallgass zenét a telefonodon. A zaj elriasztja az állatokat. Fülhallgatót semmiképpen se használj, mert nem fogod észrevenni a közeledő medvét. 

Ha túrázol, sátrazol, kerüld a beláthatatlan, dús aljnövényzetet, és ne vigyél magaddal erős illatú ételeket, például szardíniát. Minden elemózsiát és maradékot érdemes felkötni egy fára a sátortól távol, ahol a medve nem érheti el. 

Ezek az állatok mindenevők, a szaglásuk nagyon jó. Könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Ha lakott települések közelében vernek tanyát, gyakran kutatnak a városszéli kukákban élelem után. Így kerülnek a leggyakrabban közvetlen kapcsolatba az emberrel.

Ha medvét látsz valahol, és még nem vett észre téged, amilyen halkan csak lehet, hátrálj el onnan. Sose fordíts hátat az állatnak, és ne nézz a szemébe, de figyeld a mozgását! Ne próbáld elzavarni, mert egy kifejlett példány akár három mázsát is nyomhat, és kettőtök közül valószínűleg ő az erősebb.

medve-maci-bocs-medvetámadás

Akármilyen aranyosak is a bocsok, ne próbáld megsimogatni, megfogni vagy lefotózni őket, mert az anyamedve valószínűleg ott van a közelben. A támadások javáért a bocsait védő anyák a felelősek.  

Különösen veszélyes lehet, ha kutyasétáltatás közben találkozol medvével, mert a kisebb vagy közepes termetű kutyákat az állat prédának tekintheti. A kutyád visszarohanhat hozzád védelemért, és így téged is veszélybe sodorhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a medve észrevett, és feléd közelít, lassan hasalj le a földre, és két kézzel védd a fejedet, így, ha az állat agresszíven viselkedne, a tested legsérülékenyebb pontjai biztonságban vannak. Elfutni semmiképpen se próbálj, mert a medve gyorsabb nálad!

Ne felejtsd el, hogy a medvék többnyire kerülik a közvetlen kapcsolatot az emberekkel. Ha az összes szabályt betartod, kicsi az esélye, hogy támadás érjen. Sokkal valószínűbb, hogy az állat egyszerűen odébbáll, amikor meglát.

A medvék alkalmazkodóak, illetve meglepően intelligensek is

A svéd bocsok a vadászok fenyegetése miatt egy évvel tovább maradnak anyjuk mellett, mint korábban megfigyelték. Nézd meg, hogy fest az evolúció működés közben!

Ezt is szeretjük