Félelmetesen sok kullancs van 2018-ban: ezek a legveszélyesebb helyek

Oltatni már késő, bőven benne vagyunk a kullancsszezonban.

kullancs
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok minden évben fenyegetést jelentenek mindazok számára, akik a szabadban töltik az idejüket. Nemcsak az erdőkben, de városi parkokban, füves területeken is könnyű összeszedni a vérszívókat.

Az apró rovarok ellen már késő oltatni, hiszen az több hónap után biztosít csak védettséget az agyhártyagyulladás ellen. A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség, a Lyme-kór ellen azonban nem lehet ilyen módon védekezni, éppen ezért a csípés megelőzése mindenki számára fontos.

Kullancsszezon

A kullancsok már az első melegebb hónapokban aktivizálják magukat, ám az igazi szezon csak áprilistól veszi kezdetét. Mivel télen csak rövid ideig voltak nagy hidegek, az enyhe időjárás következménye, hogy 2018-ban valóságos kullancsinvázióra lehet számítani.

kullancs kozeli lead

A kullancsveszély.hu szerint a parazitákkal legsűrűbben elárasztott területek közé tartoznak a nyugati megyék, a Balaton környéke, valamint a Duna-part, de az északi és északkeleti országrészben is erőteljesen jelen lesznek. Magyarország körül külföldön Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Horvátország nem tengerparti része is fertőzött, távolabb Németország déli része, Lengyelország és Oroszország a legerősebben érintett. 

A szezon egészen az ősz végi lehűlésekig tart, ezért még hosszú ideig figyelni kell a kullancscsípésekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha sokan úgy gondolják, hogy a kullancsok a fákról hullanak le áldozatukra, valójában az aljnövényzetben várják, míg megkapaszkodhatnak valamiben. A bokros, füves terület éppen ezért akkor is kockázatos, ha az nem erdő, hanem park, strand, kutyafuttató, játszótér vagy sportpálya. Az oldal kiemelten figyelmeztet a nyári fesztiválok és más szabadtéri rendezvények veszélyességére is.

A kullancsok ritkán merészkednek másfél méternél magasabbra, repülni pedig egyáltalán nem tudnak. Ez az oka, hogy nagyon gyakori a lábon keletkezett csípés

Jó ötlet a nadrágot és a lábat kullancsriasztóval befújni, a hosszú nadrág - akár zokniba tűrve - is jól jön, ám sok más védekezési módszer is létezik. Ha mégis megcsípett egy kullancs, itt olvashatod el, mi a teendő. 

Biciklis kirándulások

Olyan utat keresel, ahol könnyen lehet tekerni, mégis csupa csodát látsz útközben? Mondjuk, hova indulj biciklis túrára!

Ezt is szeretjük