Túra Budapestről: a Nagy-Kopasz tetején álomszép panoráma vár
A Budai-hegység legmagasabb pontjára megéri felkapaszkodni.

csergezan
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétvége tökéletes alkalom arra, hogy kiszabadulj egy kicsit a budapesti forgatagból. A főváros körül többfelé is megéri túrázni, hiszen itt a tömeg és a szmog helyett napsütés és jó levegő vár.

Idilli célpont a közelben a Budai-hegység legmagasabb pontja, a Nagy-Kopasz, melynek tetején kilátóból élvezheted a környék csodálatos panorámáját. A túra könnyen teljesíthető, és viszonylag rövid, így akár kisebb gyerekekkel is vállalkozhat rá a család.

Túra a Nagy-Kopaszra

A Nagy-Kopasz csak a nevében nagy, ugyanis hegycsúcs helyett sokkal inkább egy méretes dombról van szó. Az 559 méteres magaslat tetején lankás fennsíkon pihenhettek meg, míg a panoráma élvezetét a Csergezán Pálról, az állatfestő grafikusról elnevezett kilátó teszi lehetővé.

nagy kopasz

A túrát kezdheted a Budai Tájvédelmi Körzet peremén elhelyezkedő falvakból, Nagykovácsiból vagy Telkiből. Ha nem szeretnél autózni, akkor érdemes Telki felől érkezni, hiszen ide a Széna térről félóránként indulnak buszjáratok, míg Nagykovácsiba a 63-as járattal juthatsz el.

A legközelebbi parkoló a Hidegvölgyi Erdei Pihenőhely, melyet Páty határában alakítottak ki. A buszról itt is leszállhatsz. Itt nemcsak az autónak találsz helyet, de játszótér, erdészház, padok és asztalok is vannak. A pihenőhelyet Nagykovácsival a tájvédelmi körzeten áthaladó, csodaszép Sisakvirág tanösvény köti össze, melynek 9,5 kilométere alatt megismerkedhet a család a bükkösök, molyhos-tölgyesek növény- és állatvilágával.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Nagy-Kopaszra a zöld háromszög jelzés visz fel, mely útba ejti a Tarnai-pihenőhelyet. A lankás domboldalon haladva fehér dolomit borítja az egyre kopárabb talajt. Érdemes itt körülnézni, hiszen a fűben itt-ott vadvirágok nyílnak, melyek a dolomitos sziklagyepek különleges, ritka lakói.

Továbbhaladva megérkezel a hegytetőre, ahol a Csergezán Pál-kilátó vár. A vitorla alakú, modern építményt száz lépcsőn lehet megmászni, így feljuthatsz a 18 méter magasan lévő kilátószintre. A körpanoráma teljes, nemcsak a Budai-hegység többi részét láthatod innen, de tiszta időben a Gerecse, a Pilis és a távoli Mátra csúcsai is megmutatkoznak.

hegy

A kilátónál padok biztosítják a kényelmes pihenést, melyet követően a zöld háromszög mentén haladva térhetsz vissza Nagykovácsi vagy Telki felé. A Nagykovácsi faluközpont buszmegállójába a zöld erdészeti autóút visz vissza. Hazafelé a Budakeszi Vadaspark szintén könnyen útba ejthető. A túra összesen mintegy 12 kilométer, meredek szintemelkedések nélkül, így könnyen végig lehet járni akár három-négy óra alatt.

Álomszép biciklitúrák

Nem kell hosszú szakaszokat tekerned nehéz terepen ahhoz, hogy csodát láss. Mutatunk egy sor gyönyörű vidéket, ami tökéletes biciklis túrákhoz!

A képek forrása: indafoto.hu / solio, pdave, Teteneverdle.

Ezt is szeretjük