Iszkaszentgyörgynél csodákban kevés falu gazdagabb: mutatjuk a mesekastélyt és a tájat

Hiába apró, Iszkaszentgyörgy igazi, vidéki gyöngyszem.

iszkaszentgyorgy kastely2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Iszkaszentgyörgy egy kevesebb mint kétezer lelket számláló település, mely aprócska mérete ellenére is képes folyamatosan látogatókat vonzani. A falucska nemcsak kellemes vidéken fekszik, de történelmi látnivalóként kastélyát is megéri megnézni.

A Fejér megyei település alig 5-10 kilométerre van Székesfehérvártól, míg Budapestről 70-80 kilométert, másfél órát kell autózni. Legyen szó egynapos, napsütéses tavaszi kiruccanásról vagy akár hosszú hétvégéről, megéri nekivágni az útnak.

Iszkaszentgyörgy látnivalói

Iszkaszentgyörgy kedvező földrajzi elhelyezkedésének hála ősi, bronzkori múltra tekint vissza, hőforrásait már a rómaiak is hasznosították. A magyar történelemben is már 1100 körül felbukkan a falu. A település egyik legjelentősebb nevezetessége, a klasszicista alapokra készült, majd átépített kastély azonban a 17-18. századból származik. 

A ma Amádé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyként ismert épületet az Amádé família építtette, majd a Bajzáth család vásárolta meg. Női örököse aztán Pappenheim férjet talált. Leszármazottaik csaknem a második világháborúig birtokolták a kastély és a parkot, ám ezt követően katonai kórház, munkásszálló lett belőle. Az előző rendszer alatt aztán működött itt sokféle szolgáltatás: bank, gyógyszertár, posta, bolt, rendőrség, sőt, szolgálati lakásokat is osztottak ki. 

iszkaszentgyorgy kastely

Az épület eközben történetével párhuzamosan alakult. Az első klasszicista kastély egy részét elbontották, helyére neobarokk, kőszobrokkal, márványfaragásokkal díszes szárny került. Az úr és az úrnő három-három szobában éltek, mindkettejük rendelkezésére külön szalon, háló- és dolgozóhelyiség állt. A kastélyban két könyvtár, számos gyerekszoba és vendégszoba lett berendezve szebbnél szebb bútorokkal.

iszkaszentgyorgy kastely3

Az épületet 1985-ben mindenestül felújították, festményeit restaurálták. Egy részében általános iskola működik. Bent megtekinthető ma is bútorozva a bálterem, a bárónő szobája, a kápolna, a neobarokk szalon, a díszterem és néhány más rész, sőt, a kertet is be lehet járni.

A kastélyparkot még az épület Bajzáth családhoz tartozó tulajdonosa alakította ki, aki maga is nagy utazó volt, így angliai tartózkodásából merített ihletet. A kert ma Magyarország egyetlen formal gardenje, mely ugyan egy kicsit azóta vesztett régi csillogásából, mégis tökéletes helyszín sétákhoz. A kastélyt előzetes telefonos bejelentkezés után lehet megnézni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A kastély után a faluban is érdemes egy nagyot barangolni, ahol nemcsak a vidéki nyugalmat élvezheted. A katolikus templom majdnem ugyanolyan régi, mint a kastély, azaz 18. századi alapokon nyugszik, és neoklasszikus stílusban újították fel, így a környék másik nagy becsben tartott műemléke. A vallásos látogatók számára különleges látványosság lehet a Szent György-kápolna és a református templom is. További érdekességek az uradalmi épületek, a Kőszínház, a grófi kripta és a szépen rendben tartott Kossuth tér.

iszkaszentgyorgy templom

Iszkaszentgyörgy határait elhagyva megismerkedhetsz a települést körülvevő, csodálatos természeti környezettel. A falut egyik irányból a Bakony első lankás vonulatai határolják, ezért is nevezik a helyet a Bakony kapujának. Iszkaszentgyörgy másik felén már a Móri-árok nyújtózkodik. 

iszkaszentgyorgy koasztal

A faluból indulva érdemes felmenni a szőlőhegyre, majd felkeresni a fából épült Csillaghegyi kilátót, az óriási, dús lombú mesefát vagy a képen látható kőasztalt, mely körül kellemes pihenőhelyet találsz.

Mesefalu a Vértesben

Ismerkedj meg egy másik álomszép, kicsinyke településsel, Várgesztessel is. Ha a Vértes útjait szeretnéd bejárni, jobb helyről nem is indulhatsz!

A képek forrása: indafoto.hu / bugyihusztár, templomok és fülemüle.

Ezt is szeretjük